Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 14:48

Меморандум о сарадњи ПКС-а и украјинске коморе

Председник Трговинско-индустријске коморе Украјине Генадиј Чижиков и директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије (ПКС) Михаило Весовић потписали су Меморандум о сарадњи те две коморе.
Михаило Весовић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је после потписивања Меморандума рекао новинарима да српска и украјинска привреда имају заједничке интересе и да "резултати од прошле до ове године напредују без обзира на све што се дешава".
"Верујем у перспективу тих односа зато што смо компатибилни и зато што многе индустријске и пољопривредне компаније из Србије и Украјине имају интерес за сарадњу. Имамо успешне примере сарадње у прехрамбеној индустрији и пољопривреди", рекао је Весовић.
Он је додао да је за Србију важно што је Украјина и даље велики извозник не само прехрамбених производа, већ и производа црне и обојене металургије, руда.
Весовић је рекао да и у тешким условима за Украјину привредници те земље размишљају како да одрже производњу и сачувају своја тржишта и додао да му је драго што је Србија једна од земаља са којом желе да јачају сарадњу.
Чижиков је поручио да је "Украјина жива, да се у овом тренутку боре за слободу и демократију читаве Европе", као и да та земља дели заједничке циљеве и вредности са Србијом, зато што две земље желе да постану чланице ЕУ.
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил рекао је да је Меморандум потписан у "јако тешким околностима" за Украјину, али да, "упркос свим потешкоћама, може да се препозна да Србија и Украјина имају заједничке интересе који могу у будућности да се развијају на обострано задовољство обе државе".
"Дискусије које се већ дуже време одвијају по питању стварања јединственог европског тржишта за ове земље могу да се убрзају. Можда ћемо приступити том заједничком тржишту раније него што се очекивало, на обострану корист свих земаља које се прикључују", рекао је амбасадор Хил.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.