Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 12:11

Одређен притвор осумњиченом да је претио верницима у дворишту џамије у Београду

Виши суд у Београду одредио је притвор до 30 дана М. К. (48), који се сумњичи да је 13. новембра угрозио сигурност верника и излагао порузи верске симболе у дворишту београдске Бајракли џамије, док су верници обављали обред.
Портпаролка Вишег суда у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Београду Милица Величковић наводи да је М. К. притвор одређен због опасности од бекства, као и да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду, преноси Танјуг.  
Осумњичени на саслушању у тужилаштву није износио одбрану, нити је желео да изнесе своје личне податке.
М. К. се на терет ставља кривично дело изазивање националне расне и верске мржње и нетрпељивости, за које је запрећена казна од једне до осам година.
Суд наводи да се сумња да је М. К. 13. новембра, око 18.20 часова, у дворишту Бајракли џамије упутио поруке претеће садржине док су верници обављали верски обред "Јација Намаз - последње пето клањање".
Наводно је говорио да је "џамија лажна", као и да "муслимани треба да нестану".
Суд наводи и да је тужилаштво истакло како је М. К. верницима у џамији "псовао мајку муслиманску" и истакао да је он "члан Мосада", као и да их "треба убити".
Касније је запосленом у Вакуфској дирекцији исламске заједнице претио скалпелом, који је извадио из џепа панталона.   
Поред осталих доказних радњи и испитивања сведока, тужилаштво ће наложити да се обави психијатријско вештачење осумњиченог.
Све време током сачињавања записника он се крстио.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.