Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 07:06

Савет безбедности УН усвојио резолуцију о продуженим хуманитарним паузама; Тел Авив: Неће их бити без ослобађања талаца

Четрдесет први дан сукоба израелске војске и Хамаса. Број погинулих израелских војника од почетка копнене операције у Гази достигао је 50. ИДФ тврди да је пронашао оружје у компексу највеће болнице у Гази - Шифа. Хамас одговара да је реч о фарси и да не искључује да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је оружје подметнуто. Савет безбедности УН усвојио је резолуцију о продуженим хуманитарним паузама. Из Тел Авива кажу да пауза неће бити без ослобађања талаца, док стални посматрач Палестине у УН Ријад Мансур истиче да Палестина жели успостављање трајног прекида ватре. Израелски председник Исак Херцог каже да Израел не може да остави "вакуум" у Појасу Газе и да ће израелске снаге морати да задрже снажно војно присуство у тој области.
После вишедневне опсаде комплекса Шифе, израелска војска заузела је највећу болницу у Гази - где су стотине пацијената, без струје и залиха.
Израелске снаге кажу да су пронашле Хамасово оружје и опрему у болници, што, како наглашавају, потврђује да је болница коришћена за терор, уз потпуно кршење међународног права.
Хамас одговара да је то "фарса и театар" Изрела. Не искључују, кажу, могућност да је оружје подметнуто.
Израел је одобрио испоруку нешто више од 23.000 литара горива за Појас Газе, па су први камиони цистерне ушли су у енклаву, преко прелаза Рафа.
Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) саопштила је да је то само мали део од 160.000 литара потребних за основне хуманитарне операције као и да 70 одсто становништва Газе остаје без чисте воде.
Савет безбедности Уједињених нација у својио је резолуцију у којој позива на хитне и продужене хуманитарне паузе у сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе на "довољан број дана“ како би се омогућио приступ хуманитарној помоћи.
У свом реаговању на резолуцију, израелско Министарство спољних послова саопштило је  да "нема места том чину док је 239 талаца и даље у рукама Хамасових терориста“.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган жестоко је критиковао израелског премијера, додајући да је Хамас политичка партија која брани палестинску земљу и народ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.