Izvor: RTS, 15.Nov.2023, 07:54

Израелска војска ушла у комплекс болнице Ал Шифа; Гутерес позвао на хитан прекид ватре

Четрдести дан сукоба Израела и Хамаса. Изрелска војска тврди да је пробила одбрану Хамаса у граду Гази и ушла у комплекс болнице Ал Шифа. Хамас тврди да су Израел и САД криви за рацију израелске војске на највећу болницу у Гази. Док Тел Авив сматра да Антонио Гутерес >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << није способан да води УН, први човек Светске организације позива на хитан прекид ватре.
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су заузеле комплекс града Хамасових зграда као и камп Шати за који тврди да је био главно упориште те палестинске паравојске. Министар одбране Јоав Галант напомиње да је ИДФ пробио одбрану Хамаса у граду Гази.
Међу локацијама које су заузеле израелске трупе налазе се Хамасов парламент и полицијски штаб.
Борбе између израелских трупа и Хамаса у северној Гази натерале су у последњих десет дана још 200.000 Палестинаца да беже на југ енклаве, саопштила је канцеларија УН.
Више од две трећине становништва Газе напустило је своје домове од почетка рата.
Хамас је својим ракетама циљао јужни изралски град Ашкелон и Тел Авив. Том приликом повређено је шест особа, од којих је најтеже страдао 20-годишњи мушкарац.
Израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да генерални секретар УН Антонио Гутерес није способан да води Светску организацију.
"Гутерес није промовисао никакав мировни процес у региону. Гутерес, као и све слободне нације, треба јасно и гласно да каже "ослободите Газу од Хамаса“, додао је Коен.
Са друге стране, први човек УН-а је "у име човечанства" позвао на хитан прекид ватре у Гази.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.