Туркменија пустила у рад гасовод ка Русији

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2010, 05:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Туркменија пустила у рад гасовод ка Русији

АШХАБАД -

Туркменија је данас пустила у рад 200 километара дугачак гасовод који ће јој помоћи да повећа извоз тог енергента у Русију, саопштиле су туркменистанске власти.

Гасовод повезује налазиште гаса у пустињи Каракум са компресорском станицом која је спојена >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << на централноазијски цевовод, путем којег се гас транспортује до Русије, пренела је агенција АП.

Нови гасовод је изграђен упркос све мањем интересу званичне Москве за куповину туркменског гаса. Иако је и сама богата тим енергентом, Русија је имала обичај да купује јефтинији централноазијски гас, а да своје резерве продаје европским потрошачима по много вишој цени.

Лане је Русија нагло прекинула увоз гаса из Туркменије, због узајамних оптужби око кривице за експлозију на гасоводу у априлу 2009. године. Снабдевање је поново покренуто у јануару 2010, али у много мањим количинама.

Државна енергетска компанија "Туркменгаз" је саопштила да се очекује да ће испорука гаса у Русију ове године износити око десет милијарди кубних метара, према 40 милијарди кубних метара годишње, колико је Русија куповала раније.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.