Немања Највирт – гиревој шампион: Од тренинга у гаражи до светског злата

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2023, 13:01

Немања Највирт – гиревој шампион: Од тренинга у гаражи до светског злата

Немања Највирт, Новосађанин који је власник „Ауди клуб Србија“ по дану, а гиревој шампион по ноћи, је причао за наш портал уочи Светског првенства у гиревоју, које се одржава 24-26 новембра у  Цегледу у Мађарској. Фото: Приватна архива Највирт истиче да се читав живот бавио спортом, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << прво веслањем, а затим и кик-боксом. Како су године пролазиле и обавезе се нагомилавале, Немања се неко време одаљио од спорта, да би се затим заинтересовао за гиревој – спорт који захтева ангажовање читавог тела и који се изводи помоћу руских звона. Он каже да га је пријатељ из комшилука увео у овај спорт, а данас се Немања спрема за своје друго Светско првенство, у својој гаражи у Новом Саду.
,,Гиревој спорт потиче још из царске Русије. руски специјалци су га осмислили да са звонима, могу да активирају ћитаво тело. Цикличан је спорт, значи базира се на понављањима и у извођењу вежбе ради цело тело“, рекао је Највирт за Градске инфо и додао да се овим спортом бави искључиво из љубави.
,,То је само хоби, нико не жели да улаже у оавј спорт паре. Крпимо се за свако Светско првенство, тражимо спонзоре, али већински то све иде из нашег џепа. За ово конкретно такмичење финансирамо пут храну, вињете, смештај и само такмичење се плаћа, котизација је 75 евра по једном дану.
На светском првенству у Гиревој спорту 2019. одржаном у Новом Саду, у конкуренцији од 30 земаља и више од 500 учесника, такмичари из Србије освојили су у појединачном делу 5 злата, 2 сребра, 5 бронзи и једну екипну бронзану медаљу која је Србију сместила на 3. место у освојеним медаљама после Русије и Америке. Том приликом титулу светског шампиона у дисциплини „Long cycle“ 28 кг понео јез управо Новосађанин Немања Највирт.
Пошто спорт потиче из Русије, логично је и да држављани те земље имају и највише успеха на такмичењима. И када се нађе неко бољи, опет најсјајнија медаља некако заврши око њиховог врата. Године 2019. Србија је екипно била трећа на свету, а наш саговорник истиче да су незаслужено спали на ту позицију.
,,Наш четворица смо се такмичили у штафети. Свако је три минуте дизао два пута 24 килограма, максимално колико може и искрено требали смо да будемо први. Покрали су нас, јер су Руси морали да буду први, Американци други и Србији су дали треће место. Нису нам рачунали нека понављања када смо кренули да их сустижемо, иначе би ми освојили злато.“
За предстојећи шампионат света у мађарској такмичари из Србије ће имати нешто већи изазов. ,,Променили смо федерацију за следеће Светско првенство, идемо у „IKMP“ Федерацију, бићемо први Срби који су икада дизали Гиревој сат времена, пошто су већински такмичења 10 минута, а овде је такмичење 60 минута.“
За тако физички захтеван спорт, потребна је изузетна припрема, како би се избегле повреде „Уколико се правилно ради вежба, могућност да дође повреде је минимална. Ја нажалост имам повреде, јер тренирам касно увече и тада сам преморен од целог дана посла, деце и свега и онда одем сат и по да истренирам. Тако сам повредио леђа, која највише трпе при извођењу ове вежбе.“
Фото: Приватна архива Наравно Светско првенство није једино такмичење у гиревој сезони. „У Србији има три четири такмичења годишње, али има доста турнира у иностранству. Осим Светског првенства има Гран При у Мађарској у Ђеру, има и у Бугарској. Дугачак је и период припреме као и опоравка за такмичење. Не смем тренирати много пред Светско првенство, морам да скупим снагу и да уносим велике количине угљених хидрата како би могао све то да издржим. Ужасно је напоран спорт, јер за најмањи временски период, подижеш највеће теђине. Буквално за десет минута такмичења дигнеш од 6-9 тона тегова.“
Уколико редовно тренирате, вероватно сте у своје вежбе имплементирали вежбе са руским звоном, али Немања упозорава све да се не заваравају, јер се гиревој спорт много разликује од обичног тренинга у теретани. „Уколико жели неко да се такмичи у овом спорту, мора да га тренира. Не могу лифтери и стронгмени да дођу да дижу ни десет минута, а камоли сат времена колико сада траје. тренинг се састоји од рада са гиревојом, кардио тренинга и тренинга снаге.“
Гиревој спорт нема где да се тренира у Новом Саду, али Немања Највирт истиче да он и његове колеге из спорта имају план да у будућности отворе један гиревој клуб у нашем граду, како би могли млади да се опробају у физички најзахтевнијем спорту и успут развијау цело тело.
Ko je brži, jači, bolji? U Novom Sadu održan „NS OPEN 2023“, takmičenje u „street workout“ disciplinama (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немања Највирт – гиревој шампион: Од тренинга у гаражи до светског злата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.