Izvor: RTS, 08.Nov.2023, 06:54

EK предложила отварање приступних преговора са Украјином; Песков: Москва није мењала нуклеарну доктрину, у њој све пише

Рат у Украјини – 623. дан. Руске трупе су се фокусирале на нападе у правцу Авдејевке, Марјинке и Купјанска, док су украјинске снаге наставиле са гранатиеањем Доњецка и Луганска. ЕК предлаже отварање предприступних преговора са Украјином, Молдавијом, Грузијом и БиХ. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Москва поручује да није мењала нуклеарну докрину, али да без међународне контроле наоружања расте ризик од употребе нуклеарног, хемијског и биолошког оружја.
Руске трупе су се претходних дана на фронту у Украјини фокусирале на нападе у правцу Авдејевке, Марјинке и Купјанска, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

У украјинском гранатирању Доњецка у уторак погинуло је шест људи, а 11 особа је повређено, тврди проруски градоначелик Алексеј Кулемзин.
Русија се званично повукла из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи, закљученог на крају Хладног рата у намери да спречи потенцијални сукоб између Истока и Запада. 
Тај уговор из 1990. године, договорен и закључен на крају Хладног рата и потписан годину дана након пада Берлинског зида, поставио је ограничења на распоређивање војне опреме како би се одржала војна равнотежа између НАТО-а и земаља тадашњег Варшавског пакта.
Ризичан потез Москве осудили су НАТО и САД, уз најаву да ће суспендовати све своје обавезе према Уговору.
Водећи амерички званичници апеловали су на Конгрес да одобри буџет од 11,8 милијарди долара подршке Украјини, као део свеобухватног пакета Беле куће.
Холандија је послала Румунији пет борбених авиона Ф-16, који ће бити коришћени за обуку украјинских пилота у тој земљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.