Izvor: RTS, 06.Nov.2023, 07:02

Између родитељске забринутости и кривичног дела – које објаве не треба да се деле на друштвеним мрежама

Уз судове, болнице и школе су најчешће мете лажних дојава. МУП је увек све њих проверавао, сада посебно, имајући у виду трагедије које су се овог пролећа десиле у Србији. У ери друштвених мрежа, где је граница између друштвене одговорности и ометања рада институција? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У жељи да помогну, грађани деле разне апеле на друштвеним мрежама. Међутим, жеља да се буде друштвено одговоран неретко прави проблем надлежним органима.
"Молимо грађане да на друштвеним мрежама не шире непроверене информације јер то изазива панику и узмемиреност многих родитеља, већ да ако имају било какву информацију о неком кривичном делу, да се јаве у најближу полицијску станицу или позову на 192. Иако је полицији у Миријеву једанаестогодишњи дечак у пратњи родитеља пријавио да су га напали људи из црног комбија, полицијски службеници су после разговора утврдили да је малолетник све измислио како не би отишао на контролну вежбу, што је и признао. Такође, идеју да тако нешто измисли добио је након што је видео лажне вести о црном комбију на друштвеним мрежама", наводи се у саопштењу МУП-а.
Док је МУП проверавао дојаву дечака, друштвеним мрежама увелико се ширила фотографија црног комбија, виђеног не само у Београду, већ и у другим деловима Србије.
"Онда са пажњом заправо треба и размислити да ли и колико су људи који су делили овакве информације криви. Треба разумети родитеље који су желели другим родитељима да скрену пражњу. Али, са треће стране, морамо да будемо мало више стрпљиви и да увек сачекамо реакције државних институција, да покушамо да проверимо наше изворе", наводи Катарина Јонев Ћираковић, стручњак за безбедност деце на интернету.
Изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело МУП је подсетио да је изношење и преношење лажних вести или тврдњи кривично дело "изазивање панике и нереда". Неретко то раде и одрасли, па је деци посебно тешко објаснити да је лагање сваке врсте – опасно.
"Ако се само сетимо да смо протеклих година имали велики број ситуација, где су деца сматрајући да нико не може да их лоцира, неретко позивала своје школе, причали о подметнутим бомбама да би избегли одговарање или контролне задатке, онда оваква ситуација заправо не треба да нас изненађује, али је чињенично стање да оваква акција и те како узнемири јавност, узнемири све родитеље", каже Катарина Јонев Ћираковић.
Развијати код деце критичко мишљење и размишљање Указује да треба водити рачуна када деци објашњавамо о интернету и друштвеним мрежама, да морамо да их усмеримо да развијају критичко мишљење и критичко размишљање и да схвате да није све што се дешава на интернету добро.
Најновији тренд дигиталног насиља у протекле три недеље јесте прављење лажних профила. По правилу, то чини неко из најближег окружења. Тако је у Новом Пазару забележен случај где је једној девојчици, са лажног профила, најбоља другарица слала застрашујуће поруке, помињући чак и масакр у ОШ "Владислав Рибникар", а потом сматрајући да је све била шала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.