Izvor: RTS, 04.Nov.2023, 07:04

Данас су Митровске задушнице, сећање на преминуле

Јесење или Митровске задушнице су дан посвећен молитвама за умрле сроднике и пријатеље. Митровске задушнице су увек у суботу уочи празника посвећеног Светом великомученику Димитрију, који се обележава 8. новембра.
Православна црква и верници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обележавају Митровске задушнице које увек падају у суботу.

Срби су Митровске задушнице примили од Руса, које је руска црква установила у 14. веку након Куликовске битке.
Војсковођа Димитрије Донски замолио је Св. Сергија Радоњешког да одржи помен палим војницима и да се то чини сваке године у тај дан. Временом, то је постало помињање свих упокојених, не само војника.
Преминулих рођака и пријатеља сећамо се у молитвама, палимо свеће, држимо парастосе, помене и молимо Господа за покој и мир њихових душа.
Молитва оних који су остали на земљи, много може да помогне душама на путу ка вечном спасењу.
Најважнији помен за преминуле, Проскомидија, служи се у цркви на Светој Литургији. Потом се одлази на гробља, где свештеници каде гробове и читају молитве.
На гробље се обавезно износи кувано жито, црно вино и свеће.
Ако су наши покојници сахрањени далеко и није могуће отићи на гробље, увек може да се оде у цркву, а ако ни то није могуће, свећа се запали код куће.
Појачане линије градског саобраћаја ка гробљима У Београду ће због Задушница од 8.00 до 16.00 бити појачани редови вожње на линијама јавног градског превоза које саобраћају ка гробљима.

Биће појачане линије - 3А, 12Л, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612, 708, 75Л, наводе из ГСП-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.