Izvor: RTS, 24.Okt.2023, 16:10

Трстеник: Помоћ за Ивану Јовановић

Тридесетосмогодишња Ивана Јовановић из Трстеника, самохрана мајка шестогодишње девојчице, болује од секундарне прогресивне мултиплесклерозе. Терапије које је добијала у протеклих 15 година, престале су да дају резултате. Наду полаже у лечење матичним ћелијама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на клиници у Москви које је скупо. Не губи наду, захваљујући подршци породице, пријатеља и хуманих људи.
Бициклу по којој је била препознатљива у чаршији, Ивана је заменила ходалицом. Због слабости, отежаног кретања и погоршања вида више пута је хоспитализована. Али је то није обесхрабрило. Напротив, пре шест година родила је Теодору.
“То је све снага воље и жеље и немогућност да прихватим да ми је нешто, јер сам ја увек у спорту била. То ми је немогуће да сам ја болесна. И због тога ја морам да одем у Москву, имам жељу да то буде што пре. Да зауставим тај прогресиван процес моје болести. Бојим се да поново не паднем у кревет или да будем везана за колица”, истиче Ивана Јовановић.
Са клинике је добила позитиван одговор, али за трансплантацију матичних ћелија и лечење у Москви потребно је 60.000 евра. Породица и пријатељице које су увек уз њу покренуле су племениту мисију сакупљања добровољних прилога.
“Она се стварно бори и борила се и када се родила мала Теодора, ми смо помагали, учили се заједно да пресвлачимо малу децу и све је било лако. Увек смо били заједно”, наводи Татјана Бошковић, пријатељица.
Фросина Георгиевска додаје: “И као што се трудимо да ми, као другарице и комшинице, помажемо око неких ситних ствари свакодневно, уопште нам није тешко сада да радимо и неке веће ствари. Да шаљемо мејлове фирмама, да позивамо људе који могу да поставе кутије у одређеним фирмама у Трстенику и даље, шире до Београда”.
“Заједно некако да помогнемо, како можемо и знамо, али Теодора треба да има маму и да је поведе у шетњу, да научи њу да вози бицикл и да она иде њеним стопама како је Ивана замислила да иде кроз живот. Да Теодора тако настави”, наглашава Марина Југовић, пријатељица.
Ивана ће добити део средстава и од Општинског Већа. На располагању су јој све институције, па су се хуманитарној мисији прикључиле и установе у култури. До коначне суме је далек пут, па Трстеничани апелују на све племените људе да помогну и преко Фондације "Буди хуман", слањем СМС поруке 1556 на број 3030.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.