Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 23:46

Представници земаља чланица СБ УН: Београд и Приштина да се врате дијалогу под окриљем ЕУ

Представници земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација, током седнице на којој се разматра шестомесечни извештај о ситуацији на Косову и Метохији, позвали су Београд и Приштину да се врате дијалогу под окриљем Европске уније.
Представник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kине рекао је да та земља подржава Београд и Приштину у постизању обострано прихватљивог решења у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН, кроз дијалог и консултације и нагласио да би у том процесу требало у потпуности да се поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Србије.
"Не би требало да постоје двоструки стандарди", рекао је представник Кине на седници Савета безбедности УН.
Указао је да је позиција Kина о ставу према KиМ конзистентна и јасна и истакао да је успостављање Заједнице српских општина важна компонента Бриселског споразума.
Навео је и да се на северу KиМ бележе учестали насилни безбедносни инциденти, што изазива велику забринутост и поручио да се Kина противи једностраним акцијама приштинских власти, које подижу тензије и погоршавају сукобе.
"Позивамо их да се врате на прави пут дијалога", рекао је представник Кине и поручио да би требало да се испуне све обавезе и уклоне препреке за наставак дијалога.
Подсетио је да је пре 20 година на територији KиМ био "трагичан рат", а да је пре 100 година оно што се догодило на Балкану променило ток историје.
"Свет је већ у хаосу, не би требало додати Kосово томе", навео је и додао да међународна заједница треба да ради на томе да одржи безбедност, мир и стабилност на KиМ, а да је Kина спремна да ради са свим странама.
Представник САД: Београд и Приштина да се одмах врате дијалогу Амерички представник поновио је посвећеност САД одржавању стабилности на Западном Балкану и поручио да САД снажно осуђују насиље које су, како је навео, извели наоружани нападачи 24. септембра на северу KиМ.
Оценио је да је "напад 24. септембра открио директну претњу по безбедност косовских грађана и угрозио особље НАТО и ЕУ" и затражио пуну одговорност извршилаца у складу са владавином права.
Представник САД је рекао да појединци треба да буду изручени или кривично гоњени.
"САД блиско сарађују са партнерима из ЕУ и НАТО како би помогли да се одржи мир на северу Kосова и како би одвратили од ескалационих мера обе стране", рекао је.
Позвао је Београд и Приштину да се одмах врате дијалогу под окриљем ЕУ и предузму конкретне кораке за напредак.
"Важно је да напредују у примени свих обавеза из дијалога. САД настављају да подржавају дијалог који се води под посредством ЕУ, то је најбољи пут за решавање питања између Србије и Kосова", рекао је амерички предстабник и додао да ће САД остати блиско ангажоване у подржавању рада својих европских партнера.
Поздравио је и повећан број и видљивост НАТО снага на KиМ и затражио да се укине мисија Унмика.
Француска представница: Желимо Западни Балкан у ЕУ што пре је могуће Заменица сталног представника Француске у Савету безбедности Уједињених нација рекла је да Београд и Приштина морају што пре да се врате за преговарачки сто и дијалог под окриљем Европске уније.
"Политичка ситуација се погоршава на Kосову, посебно у последњих шест месеци. Догађаји од 24. су само последњи пример. Француска осуђује те инциденте и нада се да ће одговорни бити изведени пред лице правде. Србија и Kосово морају безусловно да се врате дијалогу под окриљем ЕУ да би нормализовали односе. Очекујемо од страна да ће поштовати своје обавезе и имплементирати све одредбе из ранијих споразума", рекла је.
Указала је да Француска очекује и формирање Заједнице српских општина, као и учешће грађана са севера на локалним изборима.
"Француска жели Западни Балкан у ЕУ што пре је могуће. Потребно је помирење, владавина закона на Kосову. Француска остаје привржена нормализацији односа Србије и Kосова. Несугласице се могу решити само мирно, уз обострано поштовање и дијалог", поручила је.
Османи: Београд крије праве намере На почетку седнице обратила се и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи и затражила да међународна заједница покаже "стратешку јасноћу" поводом ситуације на Kосову и Метохији и уведе "јасне мере против српског руководства".
Османијева је истакла да "од Србије треба тражити да сарађује у истрази о дешавањима у Бањској и да испоручи одговорне за напад на косовску полицију", као и да је потребно појачати безбедност на административној линији, рекавши да би такве мере биле "вид одвраћања" и да би обезбедиле мир на Западном Балкану и у целој Европи.
Од међународне заједнице је за Косово затражила "безбедносне гаранције у оквиру евроатлантског безбедносног оквира".
Говорећи о дешавањима у Бањској 24. септембра, Османијева је рекла да је "Kосово било жртва акта агресије" и, истовремено, оптужила да Београд финансира, обучава, наоружава и пружа политичку подршку "паравојним формацијама и терористичким групама".
"Оно што се десило 24. септембра није био напад само на Kосово, већ план да се дестабилизује цео Западни Балкан", навела је Османијева додајући да је одговор међународне заједнице био јединствен у осуди напада на припаднике косовске полиције.
Османијева је оптужила "Србију и председника Александра Вучића да крију праве намере", рекавши да "Србија жели више територије" и да је то забрињавајуће.
Током говора пред Саветом безбедности УН, председница привремених институција није директно поменула Заједницу српских општина на чијем формирању инсистирају и Београд и међународна заједница, али је рекла да је Приштина спремна да "учини још више за српску заједницу на Kосову".
"Међутим, нећемо дати Србији инструменте путем којих би уништила животе Срба који живе на Kосову и покушала да поткопа наш суверенитет и територијални интегритет", поручила је Османијева. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.