Izvor: RTS, 18.Okt.2023, 15:54

Како је др Владимир Ђоковић направио спој између физике и рокенрола

Формулу која повезује науку и рокенрол, применио је др Владимир Ђоковић. Физичар из Инстута Винча одабрао је науку као животни позив, али није одустао од друге велике љубави.
Научник института Винча, гостујући истраживач у Насином центру у Северној >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Каролини, предавач на Универзитету у Јужној Африци. Након што је остварио све што је желео у науци и истраживању полимера и нанотехнологија, Владимир Ђоковић се вратио рокенролу. У 47. је са колегама из Винче основао бенд „Гладни научници".

“Кад се бавите науком колико год да сте успешни и колико год да радите нешто креативно, ви сте део једне велике машинерије, ви сте тамо некакав шраф или зупчаник који помаже да се та машинерија креће. Кад се бавите музиком, некако имате осећај да је целокупан производ ваш, наравно у комбинацији са члановима бенда”, истиче др Владимир Ђоковић, физичар и фронтмен бенда „Гладни научници".
Зато данас, каже, више ужива у музици. А њу дефинише као рокенрол прожет различитим утицајима. Иако је од првобитног састава бенда који је окупљао више музичара са докторатом, остао само фронтмен, за садашње чланове име је и даље адекватно.
Филип Гајић, бубњар бенда „Гладни научници" објашњава: „Тако смо се некако поделили у бенду. Имамо за сад једног правог научника, ми остали смо само гладни.” На питање: “Чега?”, одговара: “Рокенрола.”
“Гладни смо добре атмосфере, дружења и пријатељства, то је оно што нас чини живим”, додаје Бранко Шербула, гитарсита бенда „Гладни научници".
Каријеру научника и музичара Владимир успева да усклади уз подршку породице. У акадмском животу најпоноснији је на научни рад који је цитиран више од 700 пута. Тренутно са колегама из Винче истражује наномоторе, честице које покреће светлост.
“Драго ми је што остављам иза себе пет доктора наука који настављају да раде то што смо започели. Волео бих да они ураде нешто лепо, као њихов академски отац бих био пресрећан због тога. Што се бенда тиче, био бих пресрећан када бисмо свирали Американу у Дому омладине, али да буде солидно попуњен”, наводи др Владимир Ђоковић.
До тада, надају се да публика у клубовима широм земље у наступима ужива једнако колико и они.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.