Момировић: Српска привреда освојила највеће тржиште на свету

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Okt.2023, 21:03

Момировић: Српска привреда освојила највеће тржиште на свету

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је да је данашњим потписивањем Споразума о слободној трговини између Србије и Кине, српска привреда освојила највеће тржиште на свету које броји 1,4 милијарде становника. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Када споразум >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ступи на снагу, а ми се надамо још пре јуна, сви произвођачи брескви, лубеница, корнишона, кукуруза шећерца и других производе, пре свега од воћа, моћи ће да их извозе на кинеско тржиште без царина“, рекао је Момировић новинарима после потписивања споразума.
Он је истакао да споразум није само важан за пољопривреднике и њихове производе, већ и за друге делове српске привреде.
„Обухватили смо и велики број производа од гвожђа, челика, машинску индустрију, фармацеутску индустрију, индустрију улепшавања. И ако могу да се послужим речником пословног света, освојили смо једно ново тржиште – највеће тржиште на свету“, истакао је Момировић.
Министар је нагласио да ће бенефите овог споразума осетити и произвођачи вина, којима ће се у наредних пет година либерализовати промет.
„Царине су сада 42 одсто, оне ће сваке године падати за по 20 одсто, а за пет година ће износити нула“, рекао је Момировић и истакао да ће на тај начин српски привредници бити у огромној предности у односу на остале европске произвођаче.
„Ми смо отворили велика врата нашој привредним произвођачима“, рекао је Момировић.
Он је истакао је да ће овај споразум омогућити и нове послове, али и веће плате и пензије грађанима Србије.
„Овај споразум ће омогућити да се шансе Србије упетоструче. Да имамо још више инвеститора. Апелујем на наше пословне људе да препознају шансу, инвестирају на ово тржиште. Ја већ видим интересовање кинеских привредника“, рекао је Момировић и нагласио да је прошле године Кина инвестирала у Србију готово као и ЕУ.
Министар је подсетио да је српски извоз на кинеско тржиште 2012. године био свега шест милиона евра, а да је након тога он из године у годину био све већи.
„Већ 2013. девет милиона евра, 2014. 14 милиона евра, а 2022. године 1,3 милијарде евра. То говори о нашој привреди, о јачању наших пословних веза. И важно је да наша привреда то препозна и да то буде један нови замајац“, рекао је Момировић.
Он је нагласио да је ово историјска шанса за српске привреднике, и да је важно препознати је како би извоз премашио две милијарде евра и како би у Србију дошло још доста добрих кинеских компанија.
„Ми смо на овом споразуму радили шест месеци. Он има 93 члана, шест поглавља, и осам радних група је радило на овом заједничком пројекту Владе Србије и Министарства трговине. Било је заиста велико задовољство потписати овај споразум испред председника Србије Александра Вучића и великог кинеског лидера Си Ђинпинга“, рекао је Момировић.
Додао је да му је посебно драго што је споразум потписао баш на свој рођендан.
„Нисам могао да сањам да ћу бити део делегације Републике Србије, да ћу доживети такво поштовање које је нама као делегацији овде указано. Нама као делегацији, али пре свега председнику Србије. Ми смо навикли да смо увек под притиском и у Европи никоме нисмо омиљени ђак. Али када дођете у госте једној суперсили и када један лидер суперсиле дочека другог лидера суперсиле, на овакав начин, онда се заиста осећате поносним“, рекао је Момировић.
Rusija ostaje glavno tržište za poljske jabuke – uprkos zabrani izvoza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Српска привреда освојила највеће тржиште на свету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.