Izvor: RTS, 17.Okt.2023, 19:53

У Србији почело грејање - радијатори хладни у Суботици, Јагодини и Врбасу

Због хладног веремена даљински системи целодневневно греју станове. Ипак, од 60 топлана у три града почетак грејне сезоне касни. У Суботици, Јагодини и Врбасу кажу да имају објективне проблеме и да их решавају.
Грејање из суботичке топлане добија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 10 хиљада домаћинстава. Даљниски систем је спреман, а испоруку топлотне енергије одложили су радови на изградњи новог железничког надвожњака и путног подвожњака за потребе брзе пруге Београд-Будимпешта. Део тих радова обухватио је и реконструкцију централног топловода.
"Остало је још 30 метара цеви да се споји на магистрални вод, да се испита и онда можемо да кренемо са испирањем нашег цевовода. Пошто ми нисмо извођачи радова, не могу да лицитирам тачним датумом, али очекујемо да ће грејање почети између 1. и 3. номвебра", каже Саша Петковић, директор ЈКП "Суботичка топлана". 
Јагодинска топлана греје шест и по хиљада станова, а три четвртине потрошача још нема грејање. Загревање радијатора условљава завршетак модернизације магистаралног топловода. 
"Јуче у поподневним часовима је отпочело грејање за неких 25 посто корисника. Ако све буде у реду од петка можемо да очекујемо да се грејање стабилизује у Јагодини", каже Немања Кузмановић, инжењер у јагодинској топлани.
У Врбасу тврде да су решили проблеме и после три дана кашњења од 16 сати постепено покрећу котлове. У Топлани су потвдили РТС-у, да вечерас и сутра, корисници прикључени на даљински систем могу очекивати норамлизацију грејања.
У Удружењу топлана истичу да је важно да грађани у сва три града буду информисани о ситуацији која условљава померање грејне сезоне.
"Разлози су спровођење неких других инфраструктурних радова на територијама њихових општина. Надам се да су сви купци топлотне енергије у тим општинама упознати о тим проблемима", каже Дејан Стојановић, директор "Удружења топлана Србије".
Енергенти су обезбеђени и надлежни најављују стабилан рад топлана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.