Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 18:08

Авион "Ер Србије" из Израела, преко Скопља, стигао до Београда

Још једна група путника стигла је поподне из Израела. Држављани Северне Македоније, Црне Горе, Албаније и Србије евакуисани су авионом "Ер Србије" који је након Скопља, слетео на Аеродром “Никола Тесла“.
Још један, други по реду ванредни лет "Ер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије" из Тел Авива за путнике који су тражили помоћ за одлазак из Израела. Након слетања авиона у Скопљу, касно поподне стигао је на београдски аеродром.

Душан Вујовић, отправник послова амбасаде Србије у Израелу, изјавио је пре поласка авиона из Тел Авива да су укрцани сви путници.
"Желим вам све најбоље и поздрављам вас испред амбасада Србије и Северне Македоније, конзулата Црне Горе и амбасаде Албаније, од драгих колега који су све организовали. Прво летите до Скопља, после до Београда. Чувајте се и надам се да се видимо у бољим временима. Свако добро", рекао је Вујовић.
Путник из Северне Македоније рекао је да је ситуација много лоша, док је путник из Црне Горе истакао да је веома драматично.
“Није више било услова да останем, ми смо задњим летом дошли“, рекао је он.
Његов сународник је донео одлуку да ће да оде из Израела када је прва бомба пала на град у којем се налазио.
“Желео сам да останем тамо, али чим је прва бомба пала на град у коме ја живим, одмах сам одлучио да напустим земљу“, рекао је он.
"Све је горе и горе, не зна се кад ће остали да нападну, тако да је све горе и горе“, каже и држављанин Србије.

Како кажу из “Ер Србије“, редовних летова ће бити док безбедносне мере то омогућавају. Ванредни ће бити организовани уколико за то буде било потребе.
“Људи користе евакуационе летове зато што не знамо када ћемо бити у прилици да организујемо наредни и којом динамиком ће бити организовани“, истакла је амбасадорка Црне Горе у Северној Македонији Марија Петровић.
Бошко Рупић из “Ер Србије“ је рекао да константно прате безбедносну ситуацију и безбедносне протоколе које избацују цивилне ваздухопловне власти.
“Те ствари се мењају и допуњавају сваког дана тако да пратимо ситуацију. По тренутном стању, план је да се настави са редовним летовима, то је четири пута недељно“, истакао је Рупић.
У авиону "Ер Србије" укупно је било 133 путника, у највећем броју грађана Северне Македоније, као и један број држављана Србије и Црне Горе. Авион је претходно слетео у Скопље. Трошкове лета сносила је Влада Северне Македоније, а Вујовић је рекао да су на том лету 43 наша држављанина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.