Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 13:29

Момировић: Очигледно да Приштина има подршку за блокаду робе из централне Србије, то је опасно и мора да престане

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да две године приштинска влада блокира ЦЕФТА споразум и имамо блокаду трговине српским производима на територији КиМ. Очигледно је да они имају јаку подршку за такву политику, рекао је Момировић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Како је рекао, многе компаније, пре свега са југа наше земље, које деценијама сарађују са албанским партнерима, сада то не могу да ураде, што је први пут у историји, јер су Срби и Албанци пословали и за време рата.
Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да имамо блокаду трговине српским производима на територији Косова и Метохије већ скоро годину дана.

"Две године приштинска влада блокира ЦЕФТА споразум. Очигледно да они ипак имају јаку подршку за такву политику, јер немојмо заборавити, Косово је протекторат. Врховну власт на Косову нема приштинска влада, него Кфор", рекао је Момировић.
Према његовим речима, нико више не прича о тој трговинској блокади јер смо на прагу хуманитарне катастрофе, блокирана је трговина, блокирано је допремање основних животних намирница.
"Тешко је причати и о трговинским ефектима и о штети по привреду када имате очигледан притисак да се људи иселе. И то није први притисак. Ми већ шест месеци имамо јако велику и агресивну политику према нашем народу са очигледно само јединим циљем. Да се народ са територије Косова и Метохије протера“, рекао је Момировић.
Уверен је да ће Србија победити и да ћемо успети да повратимо, иницијативу, да вратимо нашу власт на територије четири северне општине и да ћемо успети да обезбедимо комплетно снабдевање за све наше људе доле.
"Несагледиве последице"
Истакао је да су последице несагледиве. "Многе компаније, пре свега са југа наше земље, које деценијама сарађују са њиховим албанским партнерима, сада то не могу да ураде. И за време рата, Срби и Албанци су пословали, трговали су“, напоменуо је Момировић.
Како каже, то је сада по први пут у историји прекинуто, што је јако опасно.
"Мора да се омогући слободан промет људи и роба. Мора да се омогући да наш народ има основне животне намирнице које су доступне у свакој продавници. И ми се нећемо зауставити док то не обезбедимо. Ми ћемо то обезбедити, укинути ове баријере уз подршку наших пријатеља. Људи су без плате. Нема новца. Нема основних животних намирница. Они су све блокирали“, истакао је Момировић.
О акцији "Боља цена"
Говорио је и о акцији Боља цена. Момировић каже да ће инсистирати на тој политици и да ће наставити да јачају стандард грађана.
"С једне стране, расту плате, расту пензије, нова радна места, а с друге стране, у условима високе инфлације. Обезбедили смо за 36 производа значајно ниже цене. Ево, месец дана је тачно од почетка акције“, каже министар.
Према његовим речима, ефекти су много бољи него што су очекивали.
"Промет ових роба је значајно порастао. За неки производ 1.000 одсто, за неке 40 одсто, али много више него што смо очекивали. За паризер је скочио 1.000 одсто, али и за јогурт. За сок од јабуке више од 800 одсто“, рекао је Момировић.
Напомиње да ово појефтињење цена значи људима. "Ми смо поред ове акције, направили једну спиралу и друге цене су почеле да падају. То је чињеница на рафовима“, рекао је министар.
Најавио је да се разматра да се и нови производи ставе на акцију, углавном неопходни за припрему слава.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.