Izvor: RTS, 12.Okt.2023, 09:32

Ђедовић Хандановић: Енергетски систем спреман за грејну сезону

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић каже за РТС да је енергетски систем апсолутно спреман за грејну сезону и да има довољно енергената. Када је реч о конкурсу за директора ЕПС-а, каже да је то пре свега питање за Надзорни одбор и да је чула >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је одзив био јако добар.
Од недеље се најављује захлађење, а од 15. октобра и званично почиње грејна сезона. При крају су техничке припреме система за производњу струје и топлотне енергије.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је у Дневнику РТС-а да је енергетски систем апсолутно спреман за грејну сезону и да има довољно енергената.
"На депонијама Електропривреде Србије имамо 2,3 милиона тона угља, што је довољно за преко 20 дана производње електричне енергије у случају да дође до било каквог непредвиђеног поремећаја или случаја. Што се тиче гаса, имамо више залиха гаса у складиштима и у Банатском двору и у Мађарској, више од 680 милиона метара кубних, значи спремнији смо него прошле године и осећамо ту додатну сигурност", наводи Ђедовић Хандановић.
Што се тиче проблема у пар топлана, рекла је да су превазиђени.
"Оно што је добро је да ће одређени број топлана од ове грејне сезоне имати и грејање на обновљиве изворе енергије за своје грађане. То је случај у Новом Пазару, у Прибоју, у Малом Зворнику, а ја ћу сутра бити у Мајданпеку, где се изводе радови на изградњи нове топлане на дрвну сечку. Имамо топлана које су прешле са мазута на обновљиве изворе енергије, и то је јако важно за заштиту животне средине и за чисти ваздух", истиче министарка.
И у Колубари и у Костолцу, додаје, производња је стабилна.
"Јако добра вест је да је у августу и уопште у трећем кварталу удео рударства и производње електричне енергије у БДП-у најзначајнији. Значи, то су два чиниоца која највише доприносе нашем расту бруто домаћег производа са неких 17 и 16 одсто", наводи министарка.
Попуст и до 40 одсто Од новембра поскупљују струја и гас. Министарка је навела да ће грађани ове грејне сезоне рационалном потрошњом електричне енергије моћи да остваре попусте и преполове рачуне за електричну енергију.
"Просто и једноставно, ако за шест одсто смањите своју потрошњу, рачун вам може бити умањен за једну петину, за 20 одсто. Можете остварити попусте и до 40 одсто, значи скоро да преполовите ваш рачун. То је главна порука. Такође, оним грађанима који више троше у нижој тарифи, биће додатно обрачунати попусти", истиче Ђедовић Хандановић.
О конкурсу за директора ЕПС-а: Чула сам да је одзив јако добар Када је реч о конкурсу за директора ЕПС-а, каже да је то пре свега питање за Надзорни одбор који надгледа тај процес.
"Чула сам да је одзив био јако добар, да је процес у току и у том смислу не могу ништа више да кажем, осим да је битно да је процес транспарентан, да се настави, да се заврши и да нађемо и имамо најквалитетнијег првог човека Електропривреде Србије или жену пак", каже министарка.
Ради се, истиче, на повећању и реализацији инвестиција.
"У том смислу очекујем завршетак одсумпоравања на ТЕНТ-у А у Обреновцу, пројекта одсумпоравања који је важан за заштиту животне средине и који ће до краја године бити завршен", додаје министарка Ђедовић Хандановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.