Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 20:29

Које су поруке послате са састанка НАТО-а у Бриселу

Министри одбране НАТО су на састанку којем је присуствовао и председник Украјине Зеленски поручили да криза на Блиском истоку неће утицати на њихову спремност да наставе војну помоћ Украјини. Савет министара одбране Алијансе поздравио је јачање снага Кфора на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Косову после оружаног инцидента у Бањској.
Помоћ Украјини у наоружању требало је да буде централна тема састанка у седишту НАТО, али се после напада Хамаса, на дневном реду нашла и ситуација на Блиском истоку.

Изненадна посета председника Зеленског, објављена када је већ био у Бриселу допринела је да се фокус врати на Украјину.
''Храброст украјинских оружаних снага и одлучност народа нас задивљују. Бићемо и даље уз вас и наставити са подршком јер је то важно и за све земље НАТО-а,'' рекао је генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг.
Председник Украјине Володимир Зеленски каже да ће следећа зима бити велики изазов.
"Спремни смо, али ће нам бити потребна подршка лидера и зато сам ја данас овде. Разговараћемо како да истерамо Русију са наше земље јер то је оно што ће зауставити рат,'' рекао је Зеленски.
На састанку тзв контакт групе за одбрану Украјине амерички секретар за одбрану најпре је осудио терористичке нападе у Израелу, а затим најавио нови пакет војне помоћи Вашингтона Кијеву од 200 милиона долара.
''Пакет укључује муницију за нови систем противваздушне одбране који ћемо ускоро испоручити Украјини, артиљеријску муницију и пројектиле, оружје за борбу против тенкова и руских дронова,'' рекао је министар одбране САД Лојд Остин.
И друге поруке послате са састанка НАТО ишле су у сличном правцу, рат у Украјини није ограничени регионални конфликт већ претња безбеднсти целе Европе и да ће се подршка Кијеву наставити док то буде потребно. Осим горућих тема Украјине и Израела, министри су се огласили и о ситуацију на Косову, после сукоба у Бањској.
''Наше присуство на Косову је важно. Видели смо да је недавно дошло до појачане напетости и зато је важна одлука о повећаном присуству Кфора на Косову,'' истакао је Столтемберг.
Састанак у седисту НАТО наставља се и сутра када ће о ситуацији после напада Хамаса известити израелски министар одбране.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.