Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 12:33

Идвор у част Михајлу Пупину – октобар посвећен промовисању дела великог научника

Идворци читав октобар посвећују Михајлу Пупину, организују бројне манифестације од којих је најзначајнија Свечана академија, која се одржава 9. октобра. Свечаном академијом и уручењем Пупинове медаље младим талентима, истраживачима, онима који су заслужни за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очување Пупиновог дела и меморијалног комплекса у његовом родном Идвору, биће обележена 169. годишњица научниковог рођења.
Михајло Пупин био је један од оснивача Насе, први председник Њујоршке академије наука, члан више европских и светских академија наука, почасни доктор осамнаест универзитета, професор чији су студенти постајали нобеловци, добротвор, публициста.
Онима који промовишу Пупиново дело додељују се Пупинове медаље, постају почасни грађани Идвора. Ове године Пупинову медаљу добија и Министарство културе.
"Министарство већ неколико година издваја значајна средства за потребе реконструкције старе школе у Идвору. У последњих неколико година то је износ од 22 милиона и 200.000 динара, како би се на самој згради завршили сви екстерни радови. Такође, биће уручене награде и другим појединцима који су утицали на промоцију лика и дела Михајла Пупина", каже Светислав Закић, директор Дома културе "Михајло Пупин" у Идвору.
Наредног викенда биће одржан годишњи концерт фолклорног ансамбла "Михајло Пупин".
"Четрнаестог октобра одржаће се трка у част Михајлу Пупину коју организујемо у сарадњи са спортским омладинским клубом Града Београда, а 24. октобра имамо позоришну представу ‘Патријарх Павле’. Током октобра имаћемо и премијеру монодраме о Михајлу Пупину", рекла је Јелена Калин, водич у Меморијалном комплексу "Михајло Пупин".
Пупинов меморијални комплекс чине родна кућа, основна школа и Задужбина – Народни дом Михајла Пупина.
У првих девет месеци ове године, Идвор је обишло око осам хиљада посетилаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.