Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 06:08

Радови на ауто-путу Рума–Шабац при крају, мост на Сави ускоро се отвара за саобраћај

Приводе се крају радови на ауто-путу Рума–Шабац. Траса дуга 22 километра и мост преко Саве ускоро треба да буду отворени за саобраћај. Завршетак брзе саобраћајнице до Лознице најављен је за наредну годину. Уз бољу инфрастуктуру очекује се и раст промета људи и робе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а све то би требало да допринесе бржем развоју западне Србије.
Шабац спреман чека и нове путеве и нове привреднике – са обе стране новог моста 600 хектара индустријске зоне.

"Ми 24 године жељно чекамо да се догоди ово решење ауто-пута које ће нам дати могућност да развијамо боље односе са добављачима и нашим купцима и самим тим са нашом лаком робом која трпи високу цену транспорта. То ће омогућити ширења на друга тржишта за која до сада нисмо имали могућности", каже Никола Јањић, заменик генералног директора "Картонвал Шабац".
У зони већ послује 36 компанија са 5.000 запослених. Међу бројним домаћим фирмама јапански и кинески гигант који планира да упосли 2.600 радника, а за производне погоне купили су и четврту парцелу. Интересовање расте уз градњу путева.
"Само прошле године је продато 77 хектара земљишта и даље је велико интересовање. Град у свом власништву поседује у овом тренутку око 110 хектара. Град продаје парцеле комплетно инфраструктурно опремљене са приступном саобраћајницом, водоводом, канализацијом, гасном инфраструктуром. Инвеститор има слободу да бира положај и облик парцеле, цена је 120.000 евра по хектару земљишта", каже Драган Васић, руководилац одељења за локални економски развој града Шапца.
Могу да изаберу и да послују у бесцаринској зони.
Директор Царинске зоне Шабац Влада Трифуновић каже да у слободној зони у том граду постоји већ 15 страних фирми које раде.
"Остварили су промет од 430 милиона евра, имају повећање од 130 милиона евра у односу на претходну годину и око 1.000 радника се више запослило за тих годину дана. Велико је интересовање нових страних компанија које ће доћи због нашег новог ауто-пута који се ускоро отвара", рекао је Трифуновић.
Само на километар пута је седам хала, још десетак се гради. За опремање зоне град Шабац је ове године издвојио 300 милиона динара.
Старим мостом дневно пређе и до 20.000 возила. Ускоро ће ићи брже, за прилаз новом, завршавају се радови на надвожњаку и петљи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.