Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 23:27

Отворено Мислилиште – тема прве расправе образовање

На Универзитету у Београду одржано је прво Мислилиште – отворена расправа о темама од јавног интереса. Вечерас се говорило о школи и насиљу, као и социјализацији и индивидуализацији.
Да ли школовање представља брану насиљу или је инструмент >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << системског насиља? Не постоји ли извесно насиље на свим нивоима образовања? Нека су од питања која су отворила серију расправа које ће се одржавати на Универзитету у Београду.

"Феномен насиља у школама је одавно тема која заслужује пажњу и нажалост је имала пуно претходних догађаја када је требало заправо реаговати другачије, увремењено, да до оваквих ствари не би долазило", каже Тамара Џамоња Игњатовић, професорка на одељењу за психологију Филозофског факултета.
Зато, каже струка, треба озбиљно да схватимо шта значи превенција насиља, шта значи реаговање у кризи.
"Превенција на свим нивоима, али пре свега превенција насиља у друштву. Насиље је на сваком кораку, насиље је у медијима, у јавном говору, у политичком контексту. Дакле, морамо да размишљамо другачије, морамо да променимо себе, пре свега", поручује доц. Добринка Кузмановић, Филозофски факултет.
У нередне три недеље говориће се о различитим виђењима образовног система.
"Прва тема Мислилишта везана је за образовање. Тема која је веома акутна, која нас на неки начин обавезује да о њој разговарамо и да видимо каква је улога Универзитета у том систему и каква је улога сваког од нас појединаца, чланова академске заједнице. Мислили смо на крају да направимо транскрипт свих ових разговора и то да буде заправо неки закључак који ћемо упутити свима онима који могу на неки начин да допринесу афирмацији и побољшању образовања, пошто је овог пута образовање у питању", наводи проф. Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду.
Мислилиште у Капетан Мишином здању, отворено је и за све заинтересоване грађане. Одржаваће се сваког петка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.