Izvor: RTS, 06.Okt.2023, 08:34

Миливојевић: Види се колико нам је Бањска штетила, другачије би се разговарало у Гранади

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да се сада види колико нам је штетило оно што се десило у Бањској, те да је било прилика да се у Гранади ствари разјасне, али очекује и покушај дела европских земаља да се Србија дискредитује. Ипак, како каже, не постоји >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << расположење у ЕУ, нити сагласност да се доведе у питање позиција Србије или да се Србија казни.
О ситуацији на Косову и Метохији разговараће се и данас у Гранади на седници Европског савета. На трећем Самиту европске политичке заједнице, 50 лидера са европског континента, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, разговарало је јуче о главним изазовима у овом тренутку – безбедносним и енергетским, проблему миграната, животној средини и рату у Украјини.

Дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да је веома важно што је председник Вучић јуче имао прилику да разјасни многе ствари после Бањске.
"Сада се види колико нам је то што се десило у Бањској штетило. Сасвим би се другачије ствари одвијале на овој европској политичкој заједници. Било је прилика да се разјасне ствари", рекао је Миливојевић и додао да ће КиМ и данас бити тема на Самиту, али очекује и покушај "да се Србија дискредитује од једног дела европских земаља".
Истакао је да из сусрета Вучића са француским председником Емануелом Макроном видимо да постоји жеља да се чује и српска страна, као и да постоји рационално мишљење у врху ЕУ да дијалог нема алтернативу и да мир мора да буде у првом плану.
"КиМ ће данас бити на дневном реду Савета ЕУ. Треба очекивати да ће земље, које сматрају да српску страну треба оптужити, покушати са тим. Пленковић је рекао да Бањска не може да остане без одјека и Хрватска се тиме сврстала у групу земаља која сматра да Србија треба бити кажњена. Мислим да не постоји расположење у ЕУ сагласност да се доведе у питање позиција Србије или да се казни", истакао је Миливојевић.
Напоменуо је да је следећа година изборна у ЕУ, те да гарнитура која одлази има тежиште да заврши мандат мирно, као и да ће покушати да Београд и Приштину врате дијалогу.
"Што се нас тиче, мислим да је наступ на Самиту био успешан. Отклоњене су неке сумње око Бањске", истакао је бивши дипломата.
Цело гостовање Зорана Миливојевића у Јутарњем програму можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.