Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 17:57

Путин: Запад је прогласио систем УН застарелим када је НАТО бомбардовао Београд

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се често могло чути од западних лидера да је систем УН застарео и да не одговара данашњим потребама, посебно у време југословенске кризе, када су, без санкција Савета безбедности УН, земље НАТО-а бомбардовале Београд. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Оценио је и да је српски народ могуће уништити, "али га је немогуће сломити"
Председник Русије Владимир Путин је на састанку међународног дискусионог клуба "Валдај" рекао да се у новијој историји често чуло од западних лидера да је систем УН застарео и да не задовољава данашње потребе.
"Али када је то почело? У време југословенске кризе, када су, без икаквих санкција УН Савет безбедности, САД и њени савезници почели да бомбардују Београд, немилосрдно и неустрашиво, ушли су чак и у амбасаду НР Kине у Београду", рекао је руски председник.
Путин је навео да су западни лидери тада тврдили да су принципи УН застарели, зато што су хтели да делују без обзира на међународно право, преноси РИА Новости
Према његовим речима, када је Русија почела да предузима неке акције, они су то назвали срамотом, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.
"Али, нажалост, увек је било покушаја да се међународно право прилагоди сопственим интересима. Да ли је ово добро или лоше? Ово је јако лоше", поручио је Путин.
"Српски народ је могуће уништити, али га је немогуће сломити" Руски председник Владимир Путин изјавио је да је српски народ могуће уништити, "али га је немогуће сломити". 
"Много пута сам чуо: 'Морамо да извршимо притисак на њих, то је слаба карика.' Таква је филозофија. Зашто тачно треба срушити Србе? Да будем искрен, не знам. Штавише, у отвореним разговорима са појединим лидерима док смо још били у нормалним односима, рекли су ми: 'Морамо да појачамо притисак.' Питао сам зашто и није било одговора. Управо тако, усталила се таква филозофија, парадигма, треба да одлучимо овако – да додамо притисак“, рекао је Путин.
„Али Срби нису такав народ, није таква историја, другачија је култура. Можда ћу рећи тешку ствар: Њих је могуће уништити, али их је немогуће сломити и потчинити. Запад ово не разуме. Али надам се да ће пре или касније доћи до разумевања ове компоненте и у европској и у глобалној политици уопште – доћи ће до схватања да је ипак конструктивније да преговарају уместо да покушавају да изврше притисак на њих“, додао је Путин.
"Европа ствара гвоздену завесу на сопствену штету" Русија неће да се намеће Европи, која о свом трошку ствара гвоздену завесу ограђујући се од Руске Федерације, поручио је руски председник Владимир Путин.
"Моје колеге су управо говориле да се свет мења и пењати се кроз прозор све време, напред-назад, значи поцепати панталоне, а то није паметно. Зашто се пењати кроз прозор када постоје друга врата", рекао је Путин на састанку Међународног дискусионог клуба "Валдај".   
Додао је да, упркос фактору уједињења, Русија неће да се намеће Европи ако она то не жели, преноси РИА Новости. Према његовим речима, покушаји Запада да успостави монополе у свету осуђени су на пропаст.
"Свет је превише сложен и разноврстан да би био подређен једној шеми, чак и ако иза тога стоји огромна моћ Запада, акумулирана вековима колонијалне политике", рекао је Путин.
Kако је навео, Русија у великој мери напушта европско тржиште за растућа тржишта, укључујући Азију. „Желео бих да скренем пажњу на чињеницу да у великој мери напуштамо замируће европско тржиште и повећавамо своје присуство на растућим тржиштима у другим регионима света, укључујући и Азију“, рекао је председник Русије.
Путин је истакао да сарадња са Kином није изграђена ни против кога и да је конструктивне природе.
"Она има за циљ искључиво постизање позитивног резултата како за Русију и Kину, тако и за наше партнере широм света", рекао је он. Путин је навео да су у Русији, за разлику од Европе, реални приходи становништва порасли за више од 12 одсто.
"Имамо проблема, укључујући и оне који се односе на мањак радне снаге. Али ово прате нека друга питања. Али наши реални расположиви приходи расту. Док су у Европи пали, код нас су порасли за више од 12 одсто", напоменуо је председник Русије.
Такође, додао је, незапосленост у Русији достигла је рекордно низак ниво. Он је истакао да је у Русији природно почело реструктурирање привреде.
"Ово сматрам важном, фундаменталном појавом у нашој привреди: природно смо започели структурно реструктурирање привреде... оно што смо раније добијали од европских земаља за увоз нам је затворено, а ми смо, као и 2014. године, увели одређена ограничења куповине западних, европских, пре свега пољопривредних добара, били смо принуђени да улажемо новац у развој пољопривредне производње унутар земље", рекао је Путин.
Оценио је да Европа може помоћи Украјини само на рачун даљег погоршања њене економије и положаја њених грађана.
"Расте оптерећење становништва европских земаља... Животни стандард је у паду. Последњих месеци је смањен, по мом мишљењу, за 1,5 одсто“, рекао је руски председник.
Додао је да су одлуке које су донете на самиту Г20 деполитизоване, а то је, како је рекао, заслуга индијског руководства и лично индијског премијера Нарендре Модија.
"Политизација Г20 је једноставно сигуран пут ка њеном самоуништењу, а индијско руководство је то успело да избегне и то је свакако успех", рекао је Путин.
Индијско руководство је успело да пронађе и постигне баланс поштовања интереса различитих земаља, укључујући и декларацију, нагласио је председник.
"Морамо да успоставимо дијалог између свих цивилизација, а то нису једине светске цивилизације, баланс интереса и механизама за одржавање равнотеже", објаснио је Путин.
Међународни дискусиони клуб "Валдај" је удружење водећих страних и руских стручњака из области политичких наука, економије, историје и међународних односа. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.