Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 11:27

Орлић: Људи се не одлучују за кога ће гласати према датуму избора; Јеремић: Можемо на листу са онима који су против француско-немачког плана

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић, у рубрици Дијалог у Јутарњем програму РТС-а, није рекао за који датум ће расписати локалне изборе, али тврди да то није кључно питање, јер то неће одлучити за кога ће грађани гласати већ борба >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за бољи живот грађана, повећање плата и пензија, изградња ауто-путева. Председник Народне странке Вук Јеремић каже да ће на предстојећим изборима кључно питање бити ситуација на КиМ, као и да је та странка спремна за заједнички наступ са онима који су против француско-немачког плана за КиМ.
По Уставу Србије, надлежност да распише локалне изборе у земљи има председник Народне скупштине. Владимир Орлић није, међутим, рекао када ће расписати изборе и за који датум.

Навео је да је Вучић изборе најавио оквирно за 17. децембар и да је то у складу са оним што је опозиција последње тражила, али коментарише и да се опозицији "и не иде баш" на изборе.
"Хоће власт, али без избора, јер знају шта им на тим изборима следи", рекао је Орлић.
Он сматра да је опозиција одавно у кампањи, наводећи да су протести који трају месецима управо вид предизборне кампање, а да су зарад тога злоупотребљене мајске трагедије у "Рибникару" и селима у околини Смедерева и Младеновца.
Навео је да питање када ће бити избори није кључно питање које ће одлучити како ће људи гласати, већ да ће се определити према томе ко се бори за веће плате и пензије, гради ауто-путеве, болнице…
Јеремић о предизборним коалицијама Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је да је та странка спремна за изборе, када год да буду.
Истиче да је потребно уједињење свих странака које деле став о опасности у којој се српски народ на Косову и Метохији налази, а да је "линија раздвајања одлучан став о одбацивању француско-немачког плана за КиМ".
На питање да ли ће наступити заједно са Дверима и Заветницима, Јеремић није дао директан одговор, али је рекао да је потребан државотворни корак и уједињење, и да су спремни за сарадњу са онима који сујету оставе по страни.
Јеремић се залаже за то да заједно са изборима буде расписан и референдум о одбацивању француско-немачког плана.
На питање колико је одлазак Мирослава Алексића нашкодио рејтингу странке, Јеремић је рекао да не прати истраживања јавног мњења, али и да су му рекли да није утицао.
Орлић: Није стигао захтев за одржавање седнице о КиМ; Јеремић: Таква седница би била снажна порука нашем народу Говорећи о захтеву за одржавање седнице Народне скупштине о Косову и Метохији, Орлић је рекао да такав захтев на писарницу Скупштине није стигао.
Вук Јеремић каже да се о ситуацији на КиМ говори у Европском парламенту, Савету Европе, а говориће се и у Савету безбедности Уједињених нација.
"Треба нам седница о КиМ, могао би да постоји и део затворен за јавност у оквиру Одбора за КиМ, јер постоје ствари о којма не треба пред очима јавности да се расправља, које су државног карактера… Седница би била снажна порука нашем народу на КиМ да је држава иза њих, да има план да се попново приступи формирању институција државе Србије на северу КиМ, пре свега ту мислим на цивилну заштиту, правосуђе, а у наредним корацима и полицију", рекао је Јеремић.
Коментаришући предстојећу седницу у СБ УН, Јеремић је рекао да треба спречити да се она претвори у "дезавуацију српског интереса", као и да у наредним данима председник Вучић треба да искористи састанке у Пекингу са Сијем Ђинпингом, можда и са Владимиром Путином, као и да се пошаљу изасланици у афричке земље које су чланице Савета безбедности.
Орлић је рекао да председник Вучић то већ ради и да трпи највећи притисак.
"Не они који ће да вам причају шта би како требало, а нису ништа од тога радили када су били у могућности. Ко иде у Гранаду, па иде Александар Вучић. Он ће тамо да се бори против свих осталих. Неће нико други да трпи најгоре притиске… Он ће да разговара, председник Србије ће да разговара са председником Кине, он ће да се бави и Саветом безбедности, и што се тиче различитих контактирања афричких држава, што се тиче држава и света, а ко их је контактирао ако није Александар Вучић? У чије време је дошло до 28 повучених признања тзв. Косова", упитао је Орлић.
Цео Дијалог Владимира Орлића и Вука Јеремића можете погледати у видеу на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.