Izvor: RTS, 29.Sep.2023, 19:36

Бајден против Трампа, реванш који Американци не желе

Нешто више од годину дана пред председничке изборе у Америци, главни кандидати демократа и републиканаца такмиче се у непопуларности, док парадоксално, имају и највећу подршку потенцијалних бирача. Џозеф Бајден или Доналд Трамп, избор је који би око 70 одсто Американаца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << желело, уколико је икако могуће, да избегне. Истовремено, и један и други имају велику подршку међу гласачима, који ће, почевши од јануара, одредити учеснике будуће трке за Белу кућу.
Истраживања јавног мњења, која из недеље у недељу објављују амерички медији, показују тесну трку између Џозефа Бајдена и Доналда Трампа, нешто више од годину дана пре него што ће се кандидати републиканаца и демократа и заиста суочити у трци за место у Овалној соби.
Тачно оној чија је реплика постављена у здању председничке библиотеке Роналда Регана, где је у среду одржана дебата седморо политичара, који се надају да ће се републиканци узети у памет и одлучити да на изборе пошаљу новог кандидата - било кога осим Доналда Трампа.
"Да сам седео испред телевизора током дебате, сигурно бих променио канал", рекао је један од учесника, Рон Десантис, који се нада да ће 91 кривична пријава и четири судска процеса, навести републиканце и њихове бираче да одустану од Трампа и окрену се другим кандидатима.
Рецимо управо њему, иако за Трампом у две од три државе у којима ће републиканци прво гласати за будућег председничког кандидата има огроман заостатак - у Мичигену резултат је тренутно 65:18, док је у Ајови Десантис нешто ближи - 51:21. У Њу Хемпширу наде полажу у некадашњу амбасадорку при УН, Ники Хејли која у тој држави има подршку 18 одсто републиканаца, наспрам Трампових 48 одсто.
Републиканска дебата, одржана испод Регановог председничког "боинга 747", суштински, није допрла до пажње бирача, нити је понудила било какву јасну алтернативу Трамповој доминацији. До те мере је била бесмислена да су је аналитичари назвали "трком за место потпредседника", што је теза коју је Трамп већ дан касније уништио рекавши да на том скупу није видео будућег помоћника.
Из гомиле безличних изјава, искочила је само она коју је дао гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, назвавши бившег америчког председника човеком који је у републиканску странку и породице унео дубоке поделе. Кристи, иако најгласнији критичар Трампа, нема ни теоретске шансе да добије подршку републиканаца у трци за Белу кућу.
И сам Бајден види Трампа као главну препреку за други мандат у Белој кући, па га је недуго по завршетку републиканске дебате назвао човеком који "изазива насиље тражи безграничну власт и организује завере како би подрио Устав САД".
"То је опасна ствар - председник изнад закона и неограничење моћи. Трамп мисли да му Устав дозвољава да ради шта хоће", рекао је Бајден у Аризони.
Болтон: Надам се да Трамп неће бити кандидат републиканаца "Људи мисле, гледајући истраживања јавног мњења, да ће доћи до реванша између Трампа и Бајдена, иако у исто време 70 одсто Американаца то не жели. Мислим да је то производ поделе и незадовољства, али мислим и да такав исход није неизбежан", рекао је за Интернет портал Радио-телевизије Србије некадашњи саветник за националну безбедност и амбасадор при УН, Џон Болтон.
Болтон сматра да је и даље могуће да неки од противкандидата претекне Трампа у трци за републиканску номинацију, наводећи да ће то, ипак, представљати озбиљан изазов.
Џон Болтон је у време администрације Доналда Трампа био саветник за националну безбедност све док се са председником није озбиљно сукобио о низу спољнополитичких тема, попут преговора са талибанима и повлачења из Авганистана, условљавања војне помоћи Украјини, реаговањем на нуклеарне претње Ирана и Северне Кореје и коначно односима са Русијом.
"Мислим и да демократе, све више, схватају колико је Бајден непопуларан и да би могао да изгуби од Трампа. У њиховом би интересу било да пронађу млађег и агилнијег кандидата као што су номиновали Џека Кенедија, који је говорећи о будућности и новим изазовима превазишао политику Двајта Ајзенхауера", рекао је Болтон.
Некадашњи саветник за националну безбедност сматра, међутим, да нема назнака да ће демократе кренути тим путем те да ће се коначна битка за Белу кућу водити без Трампа и Бајдена.
Трамп, 91 кривична пријава и четири суђења Трампа би, ипак, номинације могла коштати нека из цунамија кривичних пријава о којима америчко правосуђе тек треба да се изјасни. Суђење по отужбама да је, зарад бољих услова кредитирања и осигурања, надувавао вредност некретнина почиње већ следеће седмице.
На терет му се ставља да је вредност некретнина приказану у годишњим финансијским извештајима банкама и осигуравајућим компанијама, неосновано, повећао за 2,23 до 3,6 милијарди долара.
Американци Трампов опстанак на политичкој сцени описују као запаљујућу смесу жестоке реторике дубоким незадовољством радом владе и протеста заговорника слободног држања оружја, који опасност по то право виде у будућим потезима демократа.
Истовремено, демократе га виде као "највећу опасност по демократију".
"Уколико би га порота заиста и осудила по некој од тих оптужница, мислим да би то изазвало земљотрес који би уништио његову кампању... Већина Американаца не жели да на председничким изборима гласа за осуђеног криминалца. Можда то неће утицати на његове најватреније присталице, али велики број демократа и неопредељених бирача ће пресуду схватити као знак да не може а буде кандидат", сматра Болтон.
"Без преседана у америчкој историји је да особа која је под толиком сенком сумњи буде успешна у политици, што суштински представља доказ да је Трамп у ствари грешка у систему. Нема Трамовог покрета, нема Трампове идологије и све ће то нестати када Трамп напусти политичку сцену. Подршка коју му пружају, нажалост, представља доказ племенског односа према политици у којој су се оба тима, да употребим боксерску терминологију, повукла у своје углове", сматра Болтон.
Због тога се и демократе држе Бајдена, упркос његовим годинама и паду популарности, иако се све присталице ове партије не слажу са тим избором.
Око 15 одсто демократа сматра да би млађи Роберт Кенеди, син некадашњег државног тужиоца, сенатора и брата Џона Фицџералда Кенедија, био неупоредиво бољи избор. Аналитичари који су, пак, озбиљно пустили машти на вољу мисле да би пар Трамп - Кенеди "одувао" било којег ривала. Такав развој ситуације је тешко могућ јер потичу из ривалских и у време избора непомирљивих странака.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.