Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Sep.2023, 13:36

Арагонес: Мадрид мора да се посвети референдуму о самоопредељењу Каталоније

Централна влада у Мадриду мора да се посвети референдуму о самоопредељењу Каталоније и одобри закон о амнестији за оне који су умешани у покушај сецесије 2017. године, изјавио је регионални премијер Пере Арагонес. Фото: Танјуг/AP Photo/Joan Mateu Parra У говору у седишту каталонске регионалне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << владе, Арагонес је очекује да влада премијера Педра Санчеза усвоји закон о амнестији и да се Мадрид обавеже да усагласи услове за организовање референдума о самоопредељењу Каталоније, јавила је агенција ЕФЕ.
„У наредне четири године морамо пронаћи формулу за решавање сукоба око суверенитета са (централном) државом. За мене је то услов да се независност стави на сто. Будући премијер (Санчез) мора да се обавеже да ћемо пронаћи начин да Каталонци гласају (на референдуму)“, рекао је Арагонес, пренео је Еурактив.
Прошлог викенда, око 50.000 присталица деснице и крајње деснице демонстрирало је у Мадриду против могућег усвајања закона о амнестији, једног од главних услова који су захтевали каталонски сепаратисти да врате Санчеза на дужност. Суочени са наративом деснице о „гвозденој песници“, који захтева да сви одговорни за догађаје из 2017. буду изведени пред лице правде, Санчез и лидер левичарске платформе Сумар, Јоланда Диаз преферирају дијалог.
У покушају да смири тензије, Санчез је у јуну 2021. помиловао девет водећих сепаратистичких политичара одговорних за покушај сецесије.
Али осим тих девет, око 5.000 људи би могло бити укључено у организовање нелегалног референдума одржаног 1. октобра 2017. у Каталонији, против којих се још воде судски поступци, јавио је Национални радио Шпаније (РНЕ). Један од главних организатора, бивши каталонски регионални председник Карлес Пуџдемон, актуелни лидер сепаратистичке партије десног центра Заједно за Каталонију, од 2017. бежи од шпанског правосуђа и налази се у Белгији.
Парадокс је да је управо Пуџемон, са седам места у шпанском парламенту које има његова странка, тај који држи кључ за Санчезов повратак у владу. Из тог разлога, како је неколико аналитичара нагласило, могуће је да је у „преговарачком пакету“ са Мадридом Пуџемон, такође, захтевао да буде помилован за догађаје из 2017. године када је каталонски парламент прогласио независност Каталоније од остатка Шпаније, на шта је готово одмах реаговано суспензијом.
CIA priprema uvođenje sopstvenog modela veštačke inteligencije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Арагонес: Мадрид мора да се посвети референдуму о самоопредељењу Каталоније се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.