Izvor: RTS, 24.Sep.2023, 17:00

Патријарх Порфирије служио литургију у Саборном храму у Мостару

Патријарх Порфирије предводио је литургију у Саборном храму у Мостару поводом обележавања сто педесет година од освећења Саборне цркве у том граду.  
Мостар је након девет деценија дочекао патријарха српског, који је у Саборном храму Свете Тројице, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заједно са архијерејима, служио Свету литургију.
"Нема већег благослова него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнавлјају. Благословени смо стога јер имамо обновлјену светињу, а обновлјена светиња јесте могућност и почетак и нашег обнавлјања – обнавлјања у себи, мирења са Богом и мирења међусобно", рекао је патријарх Порфирије у беседи.
Како је рекао, закаснио је на мостарске трешње, али га је дочекала радост на лицима грађана.
"Жао ми је што сам закаснио на мостарске трешње, али нисам закаснио на мостарске кише, оне су ме дочекале. Али дочекало ме је и сунце и радост на лицима свих вас. Сунце Алексе Шантића а он би рекао, оно што ви боље знате од мене: остајте овде јер сунце туђег неба неће вас грејати као ово мостарско, као ово херцеговачко, јер је то ваше сунце", поручио је патријарх Порфирије.
Светој Литургији у Саборном храму у Мостару присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик, који је изразио спремност да се заврше радови на обнови једног од највећих српских православних храмова на Балкану, међу које спада и овај мостарски.
"Ово је показатељ да смо сабрани, да можемо да се окупимо, да прикупимо енергије, снаге и новца, и верујем да је данашњи дан важан по томе што је овде патријарх, али и зато што можемо, верујем, обезбедити додатна средства да овај храм завршимо онако како је то предвиђено пројектима", навео је Додик, преноси РТРС.
Саборни храм у Мостару саграђен је 1873, а до темеља је порушен 1992. године. Обнова је почела 2010. и још траје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.