Izvor: RTS, 23.Sep.2023, 14:00

Комеморативни скуп на Зејтилнику: Ово гробље је расадник слободе, победничког и неуништивог српског духа

На српском гробљу Зејтинлик одржан је комеморативни скуп поводом 105 година од пробоја Солунског фронта. Уз делегацију Србије, венце на споменик српским јунацима положиле су и делегација Републике Српске, представници многих удружења која чувају успомену на наше >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << претке.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић одао је почаст и положио венце на Српском војничком гробљу Зејтинлик, поводом обележавања 105. годишњице пробоја Солунског фронта.

"На гробљу смо, а нисмо ни свесни да је ово овде гробље расадник. Расадник слободе, расадник победничког духа, расадник неуништивог српског духа од Вардара до Цетине, од Јадранског мора до Тисе и Драве", истакао је Селаковић.
Срби који су дошли, додао је Селаковић, нису само из Србије.
"И дошли смо зато, не само из Србије, већ и из Републике Српске, дошли смо зато, не само из Шумадије, него из јуначке Боке из Црне Горе. Дошли смо овде, да својим прецима кажемо да је Србија боља и да је Српска боља, да су Срби јединственији но што су били раније, и да овде не долазимо само да тугујемо и да плачемо, већ долазимо да се осетимо поносним. Да не заборавимо да смо те 1918. године победили, да не заборавимо да смо ми народ победника, да не заборавимо да је та победа и та слобода настала после победе, скупом ценом плаћена.", рекао је Селаковић.
Република Србија и Република Српска, истакао је, заједно негују културу сећања, памтећи најславније, али и најтужније датуме српске прошлости.
Селаковић је одао почаст и положио венац на гроб дугогодишњег чувара гробља Ђорђа Михаиловића.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.