Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 20:15

Никола Мирков - човек који је цео живот уткао у РТС

Сахрана директора телевизије Николе Миркова обавиће се у кругу породице. Они који су га познавали кажу да је живот посветио очувању уметности и да је био изузетна личност.
Оснивач Галерије РТС-а, покретач "Културног дневника", "Малог дневника", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << намењеног деци, и документарног серијала "Заборављени умови". До пре неколико месеци, док га болест није спречила, Никола Мирков био је и председник Савета за ликовно стваралаштво и Издавачког одбора РТС-а.
Био је поштовалац уметности, старих књига, историје, културе, по завршеним студијама економије и професор у Бродарској школи.
“Предавао сам све што сам знао, више се ни не сећам како ми се предмет звао, али углавном носио сам све, сав свој немир, своју отуђености, то своје препознавање уметности, оданост према моралу и заједничком живљењу и то сам све покушавао да претопим на тим часовима. Сећам се добро, својевремено Мункова изложба је била у Београду, дошао сам на час и рекао - сад сте готови. Онда је устао, сећам се имена њему, Љуба Крбац и рекао - данас нећеш моћи, рекао сам зашто, па ишли смо на Мунка. Онда је он покупио цео разред, био је најјачи, најразвијенији и натерао их да гледају Мункову изложбу“, говорио је Мирков у РТС-овој емисији "Тако стоје ствари“.
Школске клупе заменио је Радио Београдом – најпре као новинар а потом и уредник "Новости дана", "Дневника" и "Радиоскопа".
“Ми смо тада осетили да се тај радио мења, и осетили његову праву природу, да је он најбржи и најистинитији медиј и да његове слабости - наравно, не може се радио поредити с телевизијом -  али да и те слабости значе неко могуће преимућство. Па смо онда демистификовали, разбили смо ту важност информације и тог човека који преноси само туђе ставове, патетично и бог зна како судбоносно, и тај радио отворили“, изјавио је Мирков.
Био је уредник "Програма 202". Одатле одлази на телевизију као уредник Забавно-рекреативног програма, али се убрзо враћа свом Радио Београду.
“Увек ћу памтити његов ауторитативни глас. Био је један од најобразованијих људи које сам знао, био је снажна личност, лидер, човек који доминира редакцијом. И радио је све послове, новинарске, уредничке, цео живот је уткао у РТС, али је највише волео Радио Београд“, рекао је директор Радио Београда Милан Недић.
Године 1991. са места директора Радио Београда са неколико најближих сарадника смењен је из политичких разлога и принуђен да напусти РТС, а убрзо и земљу. Након три године, враћа се у Србију, а у јулу 2001. и у свој РТС - на место уредника Културно-уметничког програма.
Од 2006. био је директор Телевизије Београд, након смрти Александра Тијанића и вршилац дужности генералног директора РТС-а, што остаје до 2015.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.