Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 14:44

Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетника ступио на снагу

Правилник Регулаторног тела за електронске медије, по ком пружалац медијске услуге, по пријему информације упућене од стране министарства, без одлагања објављује/емитује обавештење о нестанку малолетног лица, ступио је данас на снагу.
У поменутом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << правилнику стоји да је пружалац медијске услуге дужан да објави/емитује информацију о нестанку малолетног лица у трајању од најмање 20 секунди, у неизмењеном облику и идентичној садржини у којима му је достављена од стране надлежног министарства.
Пружалац медијске услуге дужан је да обавештење објављује/емитује у наредних 48 сати и то у првих осам сати од тренутка достављања обавештења на сваких 30 минута, а после тога на сваких 60 минута. Након истека рока од 48 сати од првог објављивања престаје обавеза даљег објављивања и обавештења.
По пријему информације упућене од стране надлежног министарства да је нестало малолетно лице пронађено, пружалац медијске услуге, без одлагања прекида објављивање/емитовање обавештења о несталом малолетном лицу и пре истека рока, обавештавајући јавност да је лице пронађено.
Истовремено са прекидом објављивања/емитовања обавештења о несталом малолетном лицу, а у циљу заштите податка о личности малолетног лица, пружалац медијске услуге дужан је да, без одлагања, обрише све податке из обавештења о несталом малолетном лицу.
Савет Регулаторног тела за електронске медије, на седници одржаној 6. септембра ове године донео је Правилник о хитном обавештавању јавности о нестанку малолетног лица којим се ближе уређује начин испуњавања обавеза пружалаца медијских услуга у вези са начином објављивања/емитовања програмског садржаја који за предмет има хитно обавештавање јавности о нестанку малолетног лица, а у циљу прикупљања информација које могу помоћи у спровођењу мера трагања за малолетним лицем и његовом проналаску.
Правилник је објављен у Службеном гласнику 12. септембра, а како је наведено ступа на снагу осам дана од те објаве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.