Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 06:06

Вртићи у Београду нису бесплатни за сву децу - многи приватници подигли цену за износ субвенције

Родитељи 4.500 деце, који су на листи за упис у вртиће остали испод црте, немају другог решења него да пошаљу дете у приватни вртић. Град субвенционише боравак у овим вртићама, али до одређеног износа. Иако су у систему, власници појединих приватних вртића толико су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << подигли цене - да субвениције нису довољне.
Боравак у највећем броју приватних вртића у Београду кошта око 35.000 динара месечно, али има и оних које родитељи плаћају и до 50.000 динара. За већину, упис детета у приватну предшколску установу није ствар престижа.
"Морали смо да се упишемо приватни вртић, зато што није било места у државном и тада је била одлука да се ти вртићи са рефундацијом наплаћују исто као и државни, 5.600, тако нешто је било. Међутим, у међувремену дошла је и корона, дошло је до раста цена вртића, самим тим дошли смо постепено до тога да је сада нама вртић 10.000 динара", каже мајка Ана Зарић.
Град Београд је од 1. септембра повећао субвенцију за све вртиће - и државне, и приватне - у једнаком износу од 28.140 динара.
Неки приватни вртићи су одмах за толико и подигли цене. Они који нису - тврде да послују на ивици економске исплативости.
"Економска цена је формирана пре седам година и она није мењана. За то време плате су отишле 100 одсто, треба да иду и даље јер ми исто сви чекамо неку бољу наплату, да бисмо могли да пружимо и нашим сарадницима и нашим запосленима много боље услове. Нама су поскупеле све дажбине - кетеринг, струја, вода, шта год је могло да поскупи, поскупело је, а људи нису дирали цене", рекла је директорка једног приватног вртића Снежана Максимовић.
Изостанак додатно кошта Родитељи се жале и на то што - уколико дете изостане из приватног вртића, њих то додатно кошта око 600 динара по дану, јер се рефундира само 50 одсто. Ова одлука је требало да буде промењена и да, уз извештај лекара или решење о годишњем одмору, тај трошак не иде на терет родитеља.
"Међутим, сад постоји нека прича, то нисмо чули из вртића него овако са стране, да је то опозвана одлука и да сада изгледа треба да донесу нову одлуку по којој ће вратити те пенале. Далеко од тога да ће то бити бесплатни вртићи, то одавно нису бесплатни вртићи, него што ће то бити више од 10.000 хиљада сваког месеца", напомиње Ана Зарић.
На цене приватних вртића Град не може да утиче. У одговору Секретаријата за образовање и дечју заштиту кажу да се начин субвенционисања боравка деце у приватним вртићима неће мењати и све ће функционисати као и до сада.
Једина промена тиче се износа субвенције који је увећан за 5.628 динара.
Иначе, званично, до сада је у свих 17 предшколских установа испод црте остало 4.500 малишана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.