Министарство просвете упутило школама Стручно упутство за даровите ученике

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Sep.2023, 13:42

Министарство просвете упутило школама Стручно упутство за даровите ученике

Министарство просвете упутило је данас школама Стручно упутство за препознавање, подршку и праћење образовања и васпитања ученика и ученица са изузетним, односно посебним способностима. Фото: Танјуг/Димитрије Голл Овим упутством, саопштили су из Министарства, први пут се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на једном месту обједињују сви процеси идентификације, различити облици подршке који су на располагању, као и начини праћење успеха ученика са изузетним односно посебним способностима.
„Стручно упутство се доноси у циљу подршке школама у идентификацији, праћењу и подстицању ученика са изузетним, односно посебним способностима како би се обезбедили једнакост и доступност образовања свој деци, разноврсни облици учења, наставе и оцењивања којима се излази у сусрет различитим потребама детета и ученика, али и развила мотивација за учење и подигао квалитет образовних постигнућа талентованих и даровитих ученика“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да су овим Стучним упутством систематизоване и представљене кључне области целокупног процеса препознавања надарених ученика и рада са њима и оно указује на области и начине испољавања изузетних, односно посебних способности, посебне образовне и васпитне потребе које произлазе из изузетних способности, на сврху и принципе њиховог ваљаног препознавања, као и на начине пружања подршке ученицима са изузетним способностима у редовној настави, али у ваншколском контексту.
„Утврђен је начин вођења евиденција и израде плана транзиције за ученике са изузетним способностима, као и начини пружања подршке наставницима и родитељима и праћења ефеката препознавања и подршке ученицима са изузетним способностима у основном и средњем образовању“, пише у саопштењу. Стручно упутство је намењено наставницима, стручним сарадницима, ученицима, родитељима, односно другим законским заступницима ученика, просветним саветницима и осталим запосленим у Министарству просвете, као и другим организацијама и лицима која су заинтересована за наведена питања, а оно садржи и графички приказ целокупног процеса.
Ово упутство је активност предвиђена Стратегијом развоја образовања и васпитања у Србији до 2030. године, као и Акционим планом 2023 – 2026. године.
U okviru kampanje „Kad pijem ne vozim“ donirano 20 alkometara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министарство просвете упутило школама Стручно упутство за даровите ученике се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.