Бајден ће на ГСУН упутити снажан апел светским лидерима да стану уз Украјину

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Sep.2023, 13:48

Бајден ће на ГСУН упутити снажан апел светским лидерима да стану уз Украјину

Председник САД Џозеф Бајден ће, према изворима из америчке администрације, искористити своје данашње обраћање на Генералној скупштини Уједињених нација да упути снажан апел светским лидерима да стану уз Украјину против руске агресије, преноси Ројтерс. Фото: Танјуг/AP Photo/Susan >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Walsh, File „Он ће дати свеобухватну аргументацију зашто је подршка Украјини заиста важна, не само за нашу националну безбедност већ и за одржање Повеље УН и идеје суверенитета и територијалног интегритета и какав све то има значај“, рекао је виши саветник администрације.
Бајден се суочава са критикама појединих републиканаца који желе да САД у Украјини троше мање новца.
Бивши председник САД Доналд Трамп, кандидат за републиканску номинацију на председничким изборима 2024. године, саопштио је да ц́е тражити брзи завршетак рата ако поново буде изабран. Председавајући Представничког дома Кевин Макарти, највиши републикански званичник у Вашингтону, поставио је питање да ли САД треба да и даље шаљу милијарде долара у оружју за Украјину.
Бајден ће у говору нагласити да је руски напад на Украјину у фебруару 2022. и окупација њене територије кршење оснивачке Повеље УН, чији је главни принцип поштовање суверенитета и територијалног интегритета, саопштили су амерички званичници. Очекује се да ће украјински председник Володимир Зеленски посетити Бајдена у Белој кући у четвртак и састати се са неким лидерима у Конгресу.
САД припремају нови пакет војне помоћи Украјини који би се поклопио са посетом Зеленског, а Бајденова администрација је затражила од Конгреса да одобри додатне милијарде безбедносне помоћи до краја године.
„Уверени смо да ће за ово постојати двостраначка подршка”, рекао је новинарима саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан. Амерички председник и други званичници током учествовања на Генералној скупштини УН такође ће се фокусирати на мобилизацију ресурса за инфраструктуру и одрживи развој и борбу против климатских промена, рекао је други извор Ројтерсу.
Бајденово обраћање на Генералној скупштини УН је централни догађај његове тродневне посете Њујорку, која укључује састанке са шефовима пет централноазијских држава, као и лидерима Израела и Бразила.
Након говора Бајден ће се састати са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом како би разговарали о кризним жариштима у свету. Председник САД касније ће присуствовати првом самиту са председницима Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана.
Бајден ће се у среду састати са бразилским председником Луисом Инасијом Лулом да Силвом, као и са израелским премијером Бењамином Нетањахуом. Први пут ће амерички председник бити једини лидер од пет сталних чланица Савета безбедности УН са правом вета, који ће присуствовати састанку лично.
У Њујорк не долази кинески председник Си Ђинпинг, ни председник Русије Владимир Путин, француски председник Емануел Макрон, као ни Риши Сунак, који ће бити први британски премијер који после 10 година неће доћи на Генералну скупштину УН, пренео је раније АП.
Španija: Nacionalni parlament dozvolio poslanicima da koriste jezike manjina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бајден ће на ГСУН упутити снажан апел светским лидерима да стану уз Украјину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.