Izvor: RTS, 15.Sep.2023, 11:09

ЕУ демантује Куртија и указује на представљен предлог за примену споразума

Европска унија демантовала је тврдње премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је његов предлог једини био на столу током састанка у Бриселу. ЕУ је подсетила на предлог за редослед примене постигнутих споразума који је већ представила у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оквиру дијалога.
РТС је имао увид у предлог ЕУ која је, према нашим сазнањима, истакла да је предлог за редослед примене, за који је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ након састанка јасно рекао да је већ представљен Београду и Приштини током састанка у јуну.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак je у међувремену имао тим поводом седам кругова одвојених разговора са обе стране, речено је из ЕУ и додато да је Куртијева изјава нетачна.
"Куртијева изјава да је овај предлог био једини на столу је зато чињенично једноставно нетачна", каже се документима из ЕУ.
У тексту, који је представљан странама чланом 7 предвиђа се формализовање статуса Српске православне цркве на КиМ, као и завршетак унутрашњих процедура на КиМ за заштиту српске верске и културне баштине.
Члановима 7 и 10 предвиђен је завршетак преговора о статуту инструмента за самоуправу Срба на КиМ. Ови чланови предвиђају и паралелно успостављање "инструмента самоуправе" за Србе на КиМ, али и укидање структура под управом Београда на КиМ и њихову транзицију, по потреби, у оквиру инструмента за самоуправу Срба на КиМ.
Чланови 1, 7 и 10 предвиђају паралелно покретање преговарачког процеса о "статуту инструмента за самоуправу" Срба на КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.