Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 20:06

Недељко Тодоровић открива очекује ли нас михољско лето

Mетеоролог Недeљко Тодоровић каже за РТС да ће се топло време са натпросечним температурама задржати до краја септембра. Биће углавном суво уз ретку појаву пљускова.
Недeљко Тодоровић наводи да ће сутра бити пик топлог таласа када се очекује највиша >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << температура за септембар ове године. У Београду ће бити 33-34 степена Целзијуса.
Краткотрајно освежење, додаје, очекује нас од четвртка, када се прогнозира 30 или 29 степени, а у петак 27 степени.
“Благи пад температуре, нема значајне облачности, само мало локално краткотрајне кише. Може у неким подручјима Србије да буде и грмљавина и пљускова, али без неких озбиљних непогода. Тако би, значи, температура до краја месеца била углавном испод 30 степени. Евентуално још један пик, можда понедељак или уторак, до 30 степени“, рекао је Тодоровић.
На питање да ли можемо да изговоримо реченицу да никада овако време није било, Тодоровић каже да не.
“Максимална температура на пример за данашњи дан, то је 12. септембар, износи 35,4 степена и то је било 1930. године. А на сутрашњи дан, 35,2 степена и то је било 1917. године. То су све рекорди који су постављени пре 100 година. Између тога је било и топло и хладно. Значи, нема неких суштинских промена", истиче Тодоровић.
Говорећи о суперћелијским олујама, каже да нема потребе да се плашимо да ће се поновити ове године.
“Можда буде локално негде пљускова, грмљавина, али све уобичајно“, додаје Тодоровић.
Имамо и неке назнаке михољског лета.
“Очекујем да би се овај тип времена што имамо задржао бар у првој половини октобра са малом резервом“, нагласио је Тодоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.