Izvor: RTS, 10.Sep.2023, 20:58

Мелони најавила повлачење Италије из кинеске иницијативе Појас и пут

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је у разговору са кинеским премијером Ли Ћенгом наговестила план Рима да се повуче из кинеске Иницијативе Појас и пут.
На маргинама самита Г20 у Њу Делхију Ђорђа Мелони и Ли Ћенг разговарали >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су и о продубљивању стратешког партнерства две земље. Али, како је објавио лист Коријере дела сера, и поред последњег покушаја кинеског премијера да убеди Рим да преиспита своју одлуку, "премијерка Мелони је свом колеги саопштила намеру Италије да напусти пројекат".

Италија настоји да сведе на најмању могућу меру било какву реакцију Пекинга на ту одлуку, нудећи у замену ревитализацију споразума о стратешком партнерству са Кином, који је потписала 2004, преноси Ројтерс.
Пре четири године, Италија је као прва и једина чланица Г7 подржала пројекат Кине - Појас и пут, глобалног трговинског и инфраструктурног плана по узору на стари Пут свиле који је повезивао царску Кину и Запад. Италијанску одлуку о специјалним односима са Кином помно су пратили западни савезници.
Већ месецима уназад прича се о преиначењу ове одлуке, јер Рим председава Г7 следеће године.Како западни савезници Италије страхују од ширења глобалног утицаја Кине, раскид специјалних односа између Италије и Кине је пажљиво процењиван.
Италији су биле потребне четири године да размотри раскид својих специјалних односа са кинеским председником Си Ђинпингом.
И већ неко време је било назнака из дипломатских кругова да је италијанска десничарска премијерка Ђорђа Мелони спремна да каже својим колегама из Г7 да ће прекинти везе са Сијевим спољномполитичким пројектом.
Али је овакав потез заправо нешто што прети да изузетно уздрма односе Италије и Кине. Кина једино може да разуме да се Мелонијева сврстала уз Бајдена тј. у табор држава скептичних према Кини. Такође, то би био ударац Сијевој политици што би потенцијално подстакло и друге државе да следе овај пример.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.