Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 05:42

У рукама Кијева три квадратна километра око Бахмута; Путин: Нема обнове житног споразума без руске хране

Рат у Украјини – 559. дан. Кијев тврди да украјинске снаге напредовале на источном и јужном правцу. Руске снаге поново су напале украјинску луку Измаил на Дунаву. Министарство одбране Украјине и шеф дипломатије наводе да су неки руски дронови пали на румунско тло, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << што Букурешт демантује. Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали у Сочију о обнови споразума о извозу украјинског жита преко црноморских лука. Досадашњи министар одбране Украјине Алексиј Резников поднео је оставку, а на тој функцији ће га заменити Рустем Умеров, шеф главне украјинске агенције за приватизацију.
У руском нападу дроновима на украјинску луку Измаил на Дунаву, оштећена су складишта жита, а пожар је избио у више инфраструктурних објеката.

Ваздушне снаге Кијева тврде да су обориле 23 од тридесетак иранских дронова "шахида", лансираних из Русије и са Крима.
Румунско министарство обране и шефица дипломатије демантовали су тврдње Кијева да су у нападу на луку Измаил руски дронови експлодирали на румунској територији.
Кијев тврди да су украјинске трупе повратиле више територија на источном фронту и да напредују јужније у својој контраофанзиви против руских снага.
Заменица министра одбране Хана Маљар рекла је да су кијевске снаге прошле недеље поново заузеле око три квадратна километра око источног града Бахмута, који је под руском контролом од маја, после месеци тешких борби.
Руски председник угостио је у Сочију турског колегу. Разговори су трајали три сата и према оцени домаћина били су конструктивни.
Владимир Путин је поновио да је Москва спремна да размотри могућност оживљавања Црноморске иницијативе чим сви договори који се тичу укидања забране извоза руских пољопривредних производа буду у потпуности спроведени.
Реџеп Тајип Ердоган рекао је да верује да се ускоро може наћи решење за оживљавање споразума.
Досадашњи министар одбране Украјине Алексиј Резников поднео је оставку председнику парламента, а на тој функцији ће га заменити Рустем Умеров, шеф главне украјинске агенције за приватизацију, којег је предложио председник Володимир Зеленски.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.