Izvor: RTS, 04.Sep.2023, 15:03

Момировић: Вандалски чин у Суботици је неприхватљив и не сме да се толерише

Министар Томислав Момировић и градоначелник Суботице Стеван Бакић оштро су осудили вандалски чин у Суботици, где је уништен натпис на мађарском језику, и навели да то не сме да наруши историјски најбоље односе између Срба и Мађара. 
Поводом јучерашњег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << инцидента у Суботици, када су на два места на прилазима граду уништени натписи "Суботица" на мађарском језику, локацију на биковачком кружном току обишао је министар Томислав Момировић, као представник Владе Србије, у пратњи градоначелника Суботице Стевана Бакића.
Они су оштро осудили вандалски чин и навели да то не сме да наруши историјски најбоље односе између Срба и Мађара. 
Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић осудио је у име Владе Србије уништавање натписа са именом "Суботица" на мађарском језику, оценивши то као вандалски чин и акт пре свега уперен против безбедности и интереса Републике Србије.
Овакав чин је потпуно неприхватљив и не сме да се толерише, поручио је министар Момировића након састанка са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем.
Сигуран сам да ће сви грађани Суботице и сви грађани Србије ово превазићи, рекао је министар и додао да би могао дуго да говори о томе колико је Мађарска подржала Србију у претходном периоду када су у питању наши интереси на Косову и Метохији или у Босни и Херцеговини.
"Могао бих да причам и о великом броју инвестиција, брзој прузи Сегедин–Суботица, о расту економских веза наше две државе, али, овде чак није ни то у питању. У питању су грађани Републике Србије, у питању су подједнако Срби и Мађари, наша заједничка будућност. Много смо урадили у претходним годинама на инклузији мањина у нашој земљи и овакве ствари не смеју да бацају сенку на интенције Владе Србије када причамо о јединству свих грађана на целој територији наше државе“, рекао је Момировић.
И градоначелник Суботице Стеван Бакић се придружио осуди: "Овом приликом осуђујем најоштрије чин вандализма. То је чин којим почионици желе да наруше историјске односе Срба и Мађара и апелујем овом приликом на све грађане Суботице да не наседају на те провокације."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.