Izvor: RTS, 04.Sep.2023, 09:06

Топло и у септембру, метеоролог Тодоровић открива да ли нас очекују екстремне температуре

Mетеоролог Недељко Тодоревић најавио је да ће после ноћашњег освежења већ сутра, прекосутра почети поново пораст температуре, тако да ћемо бити у једном топлом периоду, не са екстремно високим температурама, али ће бити пријатно топло време. Очекује да ће у септембру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бити бар једно 5-6 дана са температурама 30 до 32.
Mетеоролог Недељко Тодоревић рекао је говорећи о јучерашњим падавинама у Новом Саду да је на метеоролошкој станици Рипски шанчеви, која је репрезентативна за Нови Сад пало негде око 5-6 литара по квадратном метру.

"То је релативно мало према оним снимцима које смо видели. Вероватно је у граду пало више. По мојој слободној процени можда је негде пало 20 литара по квадратном метру, што није тачан податак. Подаци тек стижу“, каже Тодоровић.
Објаснио је да се станице налазе на удаљеностима 50-70 километара једна од друге, а облаци су димензија од неколико километара, да не кажем десет километара и они између тих метеоролошких станица дају обилан пљусак, па онда се накнадно додатним мерењима уочи где је пало у ствари.
Нема података да ли је негде било града.
"Кад се ове летње неприлике десе, грми, пљушти, највероватније са великом вероватноћом је да има и града. Али ја немам податак, то је било касно синоћ и ноћас. Просто на главним метеоролошким станицама нису забележене такве појаве“, каже метеоролог.
Напоменуо је да овакве временске прилике нису типичне баш за септембар, али јесу за једно позно лето.
"Зато што лето у метеоролошком смислу смо завршили 31. августа, али по карактеру времена и септембар месец зна да буде топао и обично јесте топао, не баш као јули и август, али има карактеристике позног лета - топли дани, ретко које године да буде кишовит септембер, значи у већини случајева то је пријатно топло време, тако ће бити и сад“, истакао је Тодоровић
Најавио је да ће већ сутра, прекосутра почети поново пораст температуре, тако да ћемо бити у једном топлом периоду, не са екстремно високим температурама, али ће бити пријатно топло време.
"Неће баш у већини дана, али биће бар једно 5-6 дана са температурама 30 до 32. Та прва прилика била би, значи крај ове седмице, 9. или 10. септембар, ту би већ могла вредност да достигне 30 степени“, каже Тодоровић и додаје да између 10. и 15. септембра такође ће бити можда и 32-33 степена.
Кад следи ново освежење
"Онда следи опет једно освежење као што смо имали ноћас и данас, али да подсетим да су то далеко ниже вредности од оних максималних или рекордних вредности које су забележене у септембру. На данашњи дан, 4. септембар, максимална температура на подручју Београда је 38 степени1894. године, значи пре 130 година, а иначе апсолутни рекорд за септембар износи 41.8 степени 9. септембар 1946.“каже метеоролог.
Када су температурне амплитуде током дана у питању, навео је да брдско-планински део има ту велику амплитуду, док Београд има најмању, пошто је Београд топлотно острво, па се у току ноћи, тј. ујутру, не охлади довољно ваздух, бар у овом централном делу града.
Топлије лето од очекиваног
Напоменуо је да је ово лето било мало топлије него што је очекивао.
"Кад сумирамо, право лето, летње врућине са летњим непогодама. Неке године имамо више непогода, некад мање, али ајде да кажемо са нешто топлијом варијантом времена и доста непогода. Али били су, у јулу и августу дуги периоди сувог времена. Значи по седам до десет дана није било ни кап кише," напоменуо је Тодоровић.
Хидролози кажу да ће од 6. септембра ниво Дунава бити у порасту.
"Вода долази из области Алпа и Средње Европе, али не би требало бити код нас проблема. Пошто нема неких обилних падалина, то јест неће их бити“, истакао је Тодоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.