Редак плави супермесец осветљава ноћно небо ове седмице

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 10:20

Редак плави супермесец осветљава ноћно небо ове седмице

Редак плави супермесец осветљава ноћно небо ове седмице, вечерас ће бити други пун Месец током августа, због чега се назива плавим, а назван је супермесецом јер је ближи Земљи него обично, па изгледа да је већи и светлији. Фото: Танјуг/AP Photo/Armando Franca Ово ће бити пун Месец најближи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Земљи током ове године и биће удаљен само 357.344 километра, пренео је АП.
То је за више од 160 километара ближе Земљи од супермесеца 1. августа. Поред тога, Сатурн ће бити видљив као светла тачка у горњем десном углу Месеца при заласку Сунца на источно-југоисточном небу, саопштила је НАСА.
Како се наводи, Сатурн ће изгледати као да кружи у смеру казаљке на сату око Месеца како ноћ одмиче.
Наредни плави супермесец појавиће се тек 2037. године, рекао је италијански астроном Ђанлука Мази, оснивач пројекта виртуелног телескопа. Облаци су омели Мазијев покушај да уживо преноси појаву супермесеца раније овога месеца.
Мази овога пута очекује јасније небо, да би могао да сними плави супермесец како сија изнад базилике Светог Петра у Ватикану. Мази је рекао да за посматрање плавог супермесеца нису потребни двогледи или телескопи.
Први супермесец ове године био је у јулу, а четврти и последњи биће у септембру.
Australija: Referendum za promenu Ustava za priznavanje domorodaca 14. oktobra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Редак плави супермесец осветљава ноћно небо ове седмице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.