Додик: Расветљавање судбине несталих у протеклом рату национални интерес Републике Српске

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 09:14

Додик: Расветљавање судбине несталих у протеклом рату национални интерес Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је расветлјавање судбине несталих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату национални интерес Српске и да се због будућности српског народа не сме дозволити да заборав убије истину о његовом страдању. Фото: Танјуг/Борислав >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ждриња Додик је нагласио да Република Српска трага за још 1.646 несталих особа, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и деце, као и за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова, преноси Срна.
Председник Српске је рекао да се сви они воде као нестали, иако је чињеница да нису нестали, већ су убијени у протеклом рату само зато што су Срби.
Он је навео да се често знају и имена некажњених убица, као и место и начин егзекуције, али оно што остаје непознаница јесте место где су скривени земни остаци српских жртава.
Додик је нагласио да се у трагању за посмртним остацима српских цивила и војника Република Српска не може рачунати на институције БиХ, како је рекао, срамни Институт за нестала лица БиХ, као ни на још срамније правосуђе БиХ, “јер судбина српског народа њих нити боли, нити занима”.
„Они из године у годину наставлјају са игнорисањем, понижавањем и дискриминацијом српских жртава, а све са цилјем прекрајања историје, представлјања Срба агресорима и скривања истине о броју наших жртава. У прилог томе говори и податак да је Институт за нестале БиХ у току целе једне године пронашао и идентификовао посмртне остатке само једне српске жртве“, рекао је Додик у изјави за Срну поводом обилјежавања Дана несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Он је нагласио да 28 година од окончања рата многи очеви, мајке, браћа, сестре, деца не знају где су посмртни остаци њихових најближих.
На Озрену, код Манастира Светог Николе, данас ће бити обележен Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.
Република Српска, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, трага за још 1.646 несталих лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима 312 жена и деце.
Трага се за још 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника Министарства унутрашњих послова.
U Srbiji danas promenljivo oblačno i svežije, mestimično kratkotrajna kiša

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Расветљавање судбине несталих у протеклом рату национални интерес Републике Српске се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.