Izvor: RTS, 28.Avg.2023, 05:43

Велика Госпојина је празник мајки и деце, данас се не раде никакви послови

Српска православна црква и верници славе Успеније пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника. У народу познат као Велика Госпојина, празник је мајки и деце. Према народном календару, између Велике и Мале Госпојине, 21. септембра, најбоље је брати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лековито биље. Више стотина верника присуствовало је литургији у средњовековном манастиру Грачаница чија је црква посвећена успењу пресвете Богородице.
Празник је успомена на смрт Богородице, према јеванђељима, дан када се узнела на небо "и предала свој дух у руке Спаситеља".

До краја живота живела је у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице.
Као што јој је некад архангел Гаврило саопштио да ће родити сина божијег, тако је сада обавестио да ће се, на овај дан упокојити. Вазнела се на небо и "предала свој дух у руке Спаситеља".
Предање каже да је Богородица живела 60, према неким изворима 72 године, надживела је свога сина, наставила његову мисију и била сведок многих славних догађања.
Празновање Успења Богородице установљено је 528. године по жељи цара Маврикија који је на овај дан победио Персијанце. Од тог датума сви хришћани славе овај дан.
У Грчкој и Румунији, ово је и државни празник. Верници масовно посећују чудотворне Богородичине иконе. Посебно је свечано у Јерусалиму, где се обавља обред симболичне сахране Богородице.
Веровања Не мали број породица слави данас крсну славу, међу њима је и ужарски еснаф.
Како празнику претходи двонедељни пост, данас се верници, посебно жене, причешћују.
Овај дан уопштено, сматра се празником жена и мајки. Не раде се данас никакви послови.
Време између Велике и Мале Госпојине зове се међудневница, а и њу, као и Велику Госпојину, прате многи обичаји.
Према народном календару, између Велике и Мале Госпојине, 21. септембра, најбоље је брати лековито биље – кичицу из фамилије линцура, рицинус, хајдучку траву, папричицу, угаслицу, коњски босиљак…
Сматра се и да су јаја прикупљена у овом периоду најквалитетнија и дуго остају свежа.
Велика Госпојина слава је Пирота, Панчева, Зрењанина, Новог Бечеја и београдске општине Барајево.
Велика Госпојина прослављена и у Грачаници Више стотина верника присуствовало је литургији у средњовековном манастиру Грачаница чија је црква посвећена успењу пресвете Богородице.
Литургију је са свештенством служио епископ рашко призренски Теодосије.
Честитајући славу манастира рекао је да нас је Пресвета Богородица сабрала, поводом њеног успења, за које се каже да је други васкрс, јер ју је господ васкрсао са телом, онако како је он васкрсао.
Након литургије пререзани су славски колачи а поводом празника у Грачаници су организовани сајам меда и изложба народних рукотворина и радиности, на манифестацији Грачаничко прело.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.