Izvor: RTS, 26.Avg.2023, 21:15

Одржан седамнаести протест "Србија против насиља" у Београду, учесници прошетали до зграда РТС-а и РЕМ-а

Протест "Србија против насиља" одржан је седамнаести пут у Београду. Након окупљања испред Дома Народне скупштине учесници протеста прошетали су до зграде РТС-а и седишта РЕМ-а. Протест одржан и у Краљеву.
Протест, чија је тема просвета, почео је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << око 19 часова испред Дома Народне скупштине.
Како су и најавили организатори, траса седамнаестог протеста "Србија против насиља" била је: Дечанска улица, Македонска, Хиландарска, Таковска до зграде Радио-телевизије Србије и Регулаторног тела за електронске медије.
Захтеви протеста Од раније познати захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.
Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.
Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, како наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.
Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.
До сада одржано 16 протеста Први протест "Србија против насиља" одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.
Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.
Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.
Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.
Шести протест, одржан 9. јуна, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.
Протест је седми пут у Београду одржан 17. јуна. Учесници су после окупљања испред Дома Народне скупштине и шетње Улицом кнеза Милоша, блокирали ауто-пут код Мостарске петље и Аутокоманде. Протести су истог дана одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.
Осми протест одржан је 24. јуна. Грађани, који су се окупили испред Дома Народне скупштине, кренули су у протестну шетњу до Аутокоманде, где су до 21 час блокирали ауто-пут.
У петак, 30. јуна, у оквиру протеста, одржана је блокада – блокирани су ауто-путеви у Новом Саду и код Центра "Сава" у Београду.
Девети протест "Србија против насиља" одржан је првог јула у Београду, али и у више градова широм земље – Зрењанину, Смедереву, Шапцу, Краљеву, Крагујевцу, Јагодини, Лесковцу… Због кише, протест је одложен у Нишу. У престоници, демонстранти су шетали до зграде Телевизије Пинк, где су протестовали због, како су навели, узурпирања националне фреквенције и пуштања ријалити програма који промовишу насиље.
Грађани су се десети пут окупили у Београду 8. јула, када су одржали протестну шетњу до седишта Полицијске управе за Град Београд у Булевару деспота Стефана.
Једанаести протест одржан је 15. јула, када је још једном био блокиран ауто-пут код Мостарске петље.
Грађани су, током дванаестог протеста, поново дошли до зграде Радио-телевизије Србије, када је студент Димитрије Димић, који је данима штрајковао глађу на Андрићевом венцу, прекинуо штрајк.
У суботу 29. јула протест "Србија против насиља" одржан је тринаести пут, а учесници су после окупљања испред Скупштине Србије прошетали до Републичког јавног тужилаштва.
Током четрнаестог протеста, одржаног 5. августа, демонстранти су од Народне скупштине, улицом Кнеза Милоша ишли до моста Газеле, који су блокирали.
Петнаести протест одржан је 12. августа, а учесници су прошетали до Владе Србије.
Тема шеснаестог протеста, одржаног прошле суботе, била је просвета, а учесници протеста су прошетали до Министарства просвете и Председништва Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.