Izvor: RTS, 26.Avg.2023, 15:31

Хунта у Нигеру наредила оружаним снагама стање највише приправности

Хунта у Нигеру наредила је оружаним снагама да буду у стању највише приправности, позивајући се на повећану претњу нападом, наводи се у интерном документу који је у издао начелник одбране, a за који је безбедносни извор у земљи потврдио да је аутентичан, преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ројтерс.
У документу се наводи да ће наредба о максималној приправности омогућити снагама да адекватно реагују у случају било каквог напада и "избегну опште изненађење".

"Све више се осећају претње агресијом на националну територију“, наводи се.
Главни западноафрички блок ЕКОВАС покушава да преговара са лидерима пуча од 26. јула, али је наведено да је спреман да распореди трупе за успостављање уставног поретка ако дипломатски напори не успеју.
У петак је блок умањио значај претње и рекао да је "одлучан да се повуче уназад како би се прилагодио дипломатским напорима“, иако је интервенција остала једна од опција на столу.
Војне власти Нигера наложиле су претходно амбасадорима Француске и Немачке да у року од 48 сати напусте државу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.