Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 18:53

УН на предлог Србије усвојиле резолуцију која се односи на одрживи развој планете

На предлог Републике Србије, Генерална скупштина Уједињених нација је изгласала Резолуцију о Међународној декади наука за одрживи развој, која ће се спроводити од 2024. до 2033. године, саопштено је из Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Реч је о платформи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за сарадњу свих релевантних актера, како би се наука промовисала као кључна за постизање одрживе будућности.
Усвајањем Резолуције о Међународној декади наука за одрживи развој у Генералној скупштини УН Србија је постала покретач и координатор процеса доношења овог важног документа, поручила је министарка науке Јелена Беговић.
Резолуција, како је навела у саопштењу, представља потврду опредељења Србије да наука има кључну улогу у решавању глобалних изазова и постизању одрживог развоја.
Министарка је истакла да је ово изузетно важан тренутак за Србију и за међународну заједницу., те да је наша земља показала посвећеност развоју науке, технологије и иновација у циљу одрживог развоја.
Према њеним речима, кроз сарадњу са другим чланицама Уједињених нација, Србија жели да искористи све потенцијале које наука пружа како би се остварили циљеви одрживе будућности.
Прва тематска резолуција коју је иницирала Србија Ово је прва тематска резолуција чије је доношење иницирала и координисала Република Србија од стицања чланства у овој међународној организацији 2000. године.
Резолуција је плод конструктивних преговора мисије Републике Србије са приближно 40 чланица УН, наводи се у саопштењу.
Међународна декада наука за одрживи развој, од 2024. до 2033. године пружиће платформу за сарадњу свих релевантних актера, укључујући државе чланице УН, организације система УН, академску заједницу, цивилно друштво и приватни сектор, како би се промовисала наука као кључна за постизање одрживе будућности.
Усвајање резолуције поздравила је и премијерка Ана Брнабић, која је поручила да је ово важан дан за Србију и велики дипломатски успех, који ће оснажити технолошки развој Србије.
Аргументи на којима је заснована иницијатива Иза иницијативе да се период 2024-2033 прогласи Међународном декадом наука за одрживост стоје Кабинет председнице Владе и Министарство науке.
Заснована је на аргументима да је човечанство данас изложено сложеним изазовима, укључујући кризу животне средине, биодиверзитет, климу, економску, финансијску и геополитичку кризу.
Како је образложено на сајту Владе Србије, циљ остваривања одрживости природе и друштва у догледној будућности може се постићи само ако се успостави и правилно и континуирано негује чврст темељ који чине основне и примењене науке, одговорне за изненадна открића, и друштвене и хуманистичке науке, које стварају контекст.
Приликом успостављања научне основе одрживости, посебну пажњу треба посветити њеном коришћењу за развој иновација, технологије и образовања за читаво човечанство.
Истиче се да при спровођењу циљева одрживог развоја, које је 25. септембра 2015. године усвојила ГС УН, под заставом наука за одрживост и људску безбедност, посебну пажњу треба посветити онима који су усмерени на здравствену заштиту, безбедност воде и хране, смањење неједнакости и родну равноправност, економски раст, одрживе заједнице, климатске акције, заштиту животне средине и мир и правду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.