Амбасадор Украјине у Србији: Украјински народ и његова храброст инспирисали су свет

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Avg.2023, 11:26

Амбасадор Украјине у Србији: Украјински народ и његова храброст инспирисали су свет

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је, поводом државног празника Дана независности Украјине, да су украјински народ и његова храброст инспирисали цео свет. Фото: Танјуг/AP Photo/Felipe Dana „Дали су човечанству нову наду да правда није потпуно напустила наш цинични >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << свет. И још увек не побеђује снага, већ истина. Не новац, већ вредности. Не нафта, не гас, већ људи“, поручио је Толкач у ауторском тексту поводом празника те земље, који се обележава данас.
Он је нагласио, да настављају да мењају историју, свет и себе, и да сада сигурно знају ко је заиста пријатељ, а ко непријатељ. „Знамо ко губи разум, заслепљен сопственом тобожњом величином, ко краде и присваја заједничку историју, као и ко руши православље зарад величања злочинаца из Кремља. Сада кроз бол, смрт и крв схватамо коме заправо сметају наши животи, а где су нам врата отворена. Рат нам је разјаснио ко је ко. И цео свет је сазнао ко су Украјинци, а шта је Украјина. За њу више нико неће рећи: то је негде тамо, близу Русије. Почели смо да поштујемо себе. Схватили смо да и поред све помоћи и подршке, нико осим нас се неће изборити за нашу независност. Та борба нас је ујединила“, казао је он.
Амбасадор је рекао да се данас мора заједнички створити нова формула мира, али да је сигуран да ће ратне злочинце казнити историја и човечанство. „Данас се сећамо оних, најбољих од нас, који су дали и ризикују своје животе за нашу слободу. О слободи смо сањали и за њу смо се борили вековима. Настављамо да се боримо за право избора, за право да слободно живимо на својој земљи. Дан независности Украјине, свега три речи, али колико свега се заправо крије иза њих данас, на 547. дан свеобухватне руске агресије? Иза рата какав Европа није видела од 1945. године. Колико је подвига, губитака, радости и бола у овим речима“, казао је он.
Толкач је рекао да и „када покушавају да нас униште, ми смо слободни народ независне Украјине“. „Ради се о нашој будућности, будућности наше деце. Данас се боримо за њих, за њихово право да живе слободно, да сами бирају свој пут и одређују своје место у овом свету. Пре годину и по дана, 24. фебруара 2022, Русија је почела да бомбардује наше мирне градове и села без икаквог упозорења и разлога. Руски тенкови започели су напад на престоницу Украјине, центар источних Словена – древни Кијев. ‘Кијев за три дана’ био је слоган руских освајача. Прошле године, 24. августа 2022. нисмо смели да чујемо речи ‘Срећан Дан независности’. Нама је 24. фебруара речено: немате шансе.
Данас, 24. августа, можемо да кажемо: Срећан Дан независности, Украјино“, поручио је амбасадор Украјине у Србији.
Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, opasno po zdravlje u Bečeju i na Paliću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасадор Украјине у Србији: Украјински народ и његова храброст инспирисали су свет се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.