Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 17:44

Вучић: Са Зеленским у четири ока у Атини, верујем да ћемо имати добар разговор

Председник Александар Вучић рекао је у Атини да се Србија бори за европску будућност, али да не одустаје од својих националних интереса што ће, истиче, у наредном периоду бити све теже. Најавио је да ће сутра разговарати са украјинским председником Володимиром >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Зеленским "у четири ока" и верује да ће имати добар и отворен разговор.
Александар Вучић стигао је у Атину, где учествује на неформалној вечери коју грчки премијер Киријакос Мицотакис организује за лидере региона.

Вучић је у обраћању новинарима, уочи вечере, оценио да је формат састанка у Атини "чудан".
"Европски представници, када говоре у Србији о нетранспарентности, заборављају да нас замоле да не говоримо ко ће бити на састанку. Чудан неки формат у Атини, не разумем како је прављен, али то је питање за домаћине, позвани смо пет земаља са Западног Балкана, али како ко и како на који начин, због њихових билатералних односа негде неки из чудних разлога нису добили позив, а позвана је и Приштина иако Грчка не признаје званично Косово", рекао је Вучић.
Додао је да ће чак Мицотакис имати и састанак са Куртијем, како је рекао, у атинским канцеларијама.

"Позвани су Хрвати, ваљда као велики пријатељи познаваоци свих нас на Балкану, као и Румуни и Бугари, а Мађари интересантно нису. Позвани су и Володимир Зеленски, и због његове безбедности нисмо могли да говоримо ко ће бити присутан, и председница Молдавије Санду", навео је Вучић.
Истакао је да ће бити интересантно на вечери.
Поручио је и да се Србија бори за европску будућност, али да не одустаје од својих националних интереса што ће, истиче, у наредном периоду бити све теже.
Напоменуо да за Србију вечерас неће бити баш најлакша ситуација.
Рекао је да ће на скупу бити Аљбин Курти, Бојана Кришто, Димитар Ковачевски, Андреј Пленковић, Томислав Дончев, Јаков Милатовић, Марсел Чолаку, Володимир Зеленски, Маја Санду.
"Није баш најлакша ситуација за нас, али када идете на Европски савет и скупи се њих 27 буде још и теже", рекао је Вучић.
Најавио је да ће сутра или прекосутра да се обрати грађанима и да нескривено говори о томе шта се збива.
"У Атини вечерас тема Русија, али и оно са чим Србија не може да се сагласи" Вучић је рекао да нема сумње да ће вечерас Русија бити главна тема, али и да ће се разговарати и о питањима са којима Србија не може да се сагласи.
Истакао је да ће наставити да се бори да изгура све што може за Србију и напоменуо да од свих земаља чији представници учествују на вечери у Атини једино Србија није увела санкције Русији.
Додао је да зна како се ствари крећу, кад почну "рецитације и додворавања" у којима не може да учествује.
"Долазим из слободољубиве и слободарске земље, али истовремено знам да морамо да будемо на европском путу, јер је то најбоље за наш народ, и када све то добијете, хајде, пронађите пут. Али решићемо и то и после састанка са Зеленским", рекао је Вучић наводећи да је било изјава политичара из Кијева који се залажу за признавање самопроглашене независности Косова.
"То би за нас био велики ударац. Покушаћу да разговарам са Зеленским", рекао је председник.
На питање да ли ће Русија бити главна тема, каже да у то нема никаве сумње.
"Ту су сада два питања, али боље да сачекамо да се заврши вече. Имали смо некакве акте који су неформалног карактера, ништа не потписујемо, али је ту већ данима, тако траје и нама није проблем да поменемо формулацију из УН ко је погазио међународно право, ко је извршио инвазију. То је јасно и спремни смо да кажемо, и Србија је са тим сагласна. Али постоје ствари са којима Србија не може да се сагласи - знам да ће то вечерас бити главна тема", рекао је Вучић.
Истакао је да ће поновити став Србије и став Савета за националну безбедност.
"Све друго, територијални интегритет поштујемо, надамо се да ће и Украјина поштовати наш. Да ли је Русија прекршила међународно јавно право нападом на Украјину - очигледно је, све је то у реду, али када је реч о увођењу санкција и оптужбама ко је почино ратне злочине, у томе нећу да учествујем, док не будем видео да је земља у ужасно тешкој ситуцији. Тада ћу то рећи, али још нисам сигуран да смо суочени са тим", рекао је председник.
Са Зеленским "у четири ока" Вучић, који се вечерас срео са украјинским председником Володимиром Зеленским уочи разговора у Атини, најавио да ће са њим разговарати сутра "у четири ока".

"Желим да вас обавестима да ћу сутра ујутру, на захтев украјинског председника имати билатерални састанак са њим, тако да ћу сести и разговарати са Зеленским у четири ока о свему ономе што се у последње време догађало око КиМ, око признавања и непризнавања територијалног интегритета једних и других и свих других питања", рекао је Вучић.
Верује да ће имати добар и отворен разговор. 
"Састанак са Фон дер Лајеновом добар, али нимало лак" Председник се раније данас у Атини састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Истакао је да је разговор био веома добар, озбиљан, одговоран, али нимало лак.
"Разговори са Урсулом фон дер Лајен су били веома добри, озбиљни и одговорни, никада сасвим лаки из раличитих разлога, али то је све логично. Говорили смо о важним инфраструктурним пројектима, замолио сам је да помогне у изградњи брзе пруге Београд - Ниш, али и о стратешкој сарадњи Србије и ЕУ у области енегетике, рударства и зелене енергије. Говорили смо и о свим важним политичким питањима, од дијалога Београда и Приштине. Ускоро у Београду поново очекујем Мирослава Лајчака. Говорили смо и о другим темама, односу према Русији. Имали смо врло коректан разговр са Урсулом", навео је Вучић.
Урсула фон дер Лајен објавила је Твитеру да се у Атини састала председником Србије, са којим је разговарала о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије.
"Разговарала сам са председником Александром Вучићем о потреби за конструктивним ангажовањем на деескалацији ситуације на северу Косова и напретку Србије на путу ка Европској унији", написала је Фон дер Лајенова на Твитеру.
Додала је да је ближа интеграција Европске уније и Западног Балкана од кључног значаја, посебно услед руског рата против Украјине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.