Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 14:20

РЕМ: Потребно обавештење гледаоцима да се у медијским садржајима користи вештачка интелигенција

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) саопштио је да би приказивање садржаја у којима се користи вештачка интелигенција у забавним, документарним, образовним и другим програмима требало да садржи и уочљиво обавештење да је програм генерисан посредством >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вештачке интелигенције.
Из РЕМ-а је саопштено да би обавештење требало да стоји пре, током читавог трајања и на крају приказивања програма генерисаног посредством вештачке интелигенције.
То регулаторно тело је поводом снимака у којима се појављују јавне личности чије изјаве су обрађене коришћењем вештачке интелигенције, нагласило да су пружаоци медијских услуга по закону дужни да не приказују програме који могу злоупотребити лаковерност гледалаца и слушалаца.
Саопштено је да аудио-визуелни садржај не сме да доводи у заблуду јавност у погледу личности, догађаја или појаве који су предмет снимка, нарочито у информативним програмима чија је првенствена намена да на основу чињеница информишу кориснике медијских услуга о актуелним догађајима, личностима и појавама и да допринесу њиховом тумачењу и разумевању.
Пружаоци медијских услуга по закону морају да спрече злоупотребу личних података, односно идентитета, у које спадају нечији лик или глас.
Савет РЕМ-а је, како се наводи на сајту тог тела, на данашњој хитној седници усвојио ово саопштење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.