Izvor: RTS, 19.Avg.2023, 13:42

У руском гранатирању Чернигова шест особа погинуло, десетине рањене; Зеленски: Свет мора да се супротстави руском терору

Рат у Украјини – 542. дан. Руска граната погодила је центар Чернигова на северу Украјине, том приликом шест особа је погинуло а 37 је рањено. Украјински ПВО оборио 15 руских дронова, док власти у Доњецку тврде да су од јутрос засути украјинским гранатама. "Азијски НАТО" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Кемп Дејвиду – САД, Јужна Кореја и Јапан сложне у даљој подршци Кијеву. Председник САД Џозеф Бајден рекао да се последице рата осећају далеко изван Европе.
У новом нападу украјинског дрона на Москву, оштећена је зграда Експо центра. Руско Министарство одбране саопштило је да су после дејства противваздухопловне одбране делови дрона пали на зграду која се налази на око пет километара од Кремља.

Крхотине беспилотне летелице нису изазвале пожар, а није било ни повређених.
Док Москва тврди да су украјинске снаге испалиле на Доњецк четири пројектила са касетном муницијом, сирене за вазушну опасност огласиле су се у више украјинских региона.
Русија, Турска и Kатар раде на постизању новог споразума о житу који би овог викенда могао да буде потписан у Будимпешти, објавио је немачки лист Билд, позивајући се на званичну преписку министарстава спољних послова и амбасада Русије и Турске којој је имао увид.
Вашингтон је одобрио слање борбених авиона Ф-16 у Украјину из Данске и Холандије чим буде завршена обука пилота.
У писму америчког државног секретара Ентонија Блинкена наводи се да САД дају пуну подршку за пребацивање борбених авиона Ф-16 из Данске и Холандије у Украјину, као и за обуку украјинских пилота.
Њујорк тајмс објавио је америчке процене да се укупан број погинулих или рањених украјинских и руских војника од почетка рата приближио броју од 500.000.
У тексту се истиче да је биланс жртава умногоме порастао од почетка контраофанзиве украјинских трупа.
Лидери САД, Јапана и Јужне Кореје на самиту у америчком Кемп Дејвиду сложили су се да наставе са подршком Украјини и да "одрже снажне, координисане санкције према Москви".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.