Лукашенко: Кина и Белорусија деле исту визију светског поретка

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Avg.2023, 17:16

Лукашенко: Кина и Белорусија деле исту визију светског поретка

Кина и Белорусија деле исту визију светског поретка, изјавио је данас председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку са министром одбране Ли Шангфуом у Минску. Фото: Танјуг/Russian Foreign Ministry Press Service via AP На почетку састанка Лукашенко је срдачно пожелео Лију добродошлицу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Белорусију, пренела је Белта.
„Ваш рад и напори Народне Републике Кине да промовише своје интересе, главне идеје о светском поретку данас слуша цео свет. Кина и Белорусија деле исте идеје садашњег и будућег светског поретка. Заједно смо то демонстрирали у протекле три деценије“, рекао је Лукашенко.
Он је истакао да је Белорусија поборник мултиполарног света, територијалног интегритета и јединства граница и територија формираних после Другог светског рата. „Остајемо привржени немешању у унутрашње ствари држава. Укратко, цела палета на којој се заснива кинеска спољна политика је слична нашој. Треба да знате да смо више од 30 година увек подржавали Кину у свим њеним тежњама, јер сматрамо да је унутрашња и спољна политика Народне Републике Кине апсолутно праведна, усмерена на мирно решавање било каквих спорова и сукоба“, истакао је Лукашенко.
Председник Белорусије је додао да има добре и пријатељске односе са кинеским председником Си Ђинпингом.
„Дубоко поштујем свог пријатеља. Знамо се дуго. Пренесите моје најтоплије и најбоље жеље њему и његовој породици за све оно што је Кина недавно учинила за Белорусију“, поручио је Лукашенко.
Ли је са своје стране пренео најбоље жеље и топле поздраве Александру Лукашенку у име председника Народне Републике Кине. Он је похвалио велике успехе Белорусије у њеном развоју и улогу председника Белорусије.
„Дозволите ми да изразим своје искрено и дубоко поштовање за ваш висок допринос миру и развоју у свету“, рекао је кинески министар одбране.
Он је подсетио на државну посету белоруског лидера Кини раније ове године, током које су шефови држава постигли важне споразуме за даље јачање билатералне војне сарадње, укључујуц́и и војни сектор.
„Сврха моје посете Белорусији је спровођење важних споразума на нивоу шефова држава и даље јачање билатералне војне сарадње“, рекао је Ли.
Stoltenberg: Samo Ukrajinci mogu da odlučuju o uslovima pregovora sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лукашенко: Кина и Белорусија деле исту визију светског поретка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.